Eklipsi më i gjatë i pjesshëm hënor i shekullit që vjen këtë javë – por a do ta shohë atë Zona e Gjirit?

foto

Eklipsi më i gjatë i pjesshëm hënor i shekullit do të fillojë të enjten vonë për Zonën e Gjirit dhe do të qëndrojë deri në orët e para të mëngjesit të së premtes.

Eklipsi pothuajse total, në të cilin hëna e plotë do të përshtatet pothuajse plotësisht në hijen e Tokës dhe do të krijojë një efekt vizual dramatik, pritet të arrijë në orën 23:19. PST dhe do të zgjasë për 3 orë, 28 minuta dhe 23 sekonda, duke e bërë atë eklipsin hënor më të gjatë të shekullit, sipas statistikave të përpiluara nga NASA. Eklipsi më i gjatë total në këtë shekull ndodhi më 27 korrik 2018 dhe zgjati 1 orë, 42 minuta dhe 57 sekonda.

Është gjithashtu eklipsi i pjesshëm hënor më i gjatë në gati gjashtë shekuj, sipas të dhënave të NASA-s. Hera e fundit që ndodhi një eklips i pjesshëm hënor më i gjatë ishte 18 shkurt 1440, në 3 orë, 28 minuta dhe 46 sekonda – dhe tjetri nuk do të jetë deri më 8 shkurt 2669, i parashikuar të jetë 3 orë, 30 minuta dhe 2 sekonda.

Dhe pse kjo ngjarje është jashtëzakonisht e gjatë? Sipas timeanddate.com, kjo është për shkak se pika maksimale e eklipsit do të ndodhë kur hëna i afrohet pikës më të largët nga Toka, e njohur si apogjeu i saj. Sa më e madhe të jetë distanca, aq më shumë kohë i duhet hënës për të kaluar nëpër hijen e Tokës.

Në efektin e saj maksimal, rreth orës 1 pasdite të së premtes pasdite, 97% e fytyrës së hënës do të mbulohet me hije, duke e kthyer atë në të kuqe të thellë, sipas faqes së internetit space.com. Vetëm një copëz e vogël e hënës do të shkëlqejë, thotë NASA.

Eklipsi do të jetë i dukshëm në pjesën më të madhe të globit, duke përfshirë Zonën e Gjirit – por vetëm nëse moti bashkëpunon me një qiell të pastër. Dhe për fat të keq, ekspertët thonë se kjo nuk ka gjasa.

“Për momentin nuk duket aq mirë,” tha Matt Mahle, meteorolog në Shërbimin Kombëtar të Motit. Parashikimi afatgjatë është që një sistem me presion të ulët të lëvizë nëpër Kaliforninë Veriore pikërisht në kohën e eklipsit.