Forca Hapësinore e SHBA-së ka zbuluar një objekt të panjohur që rrotullohet pranë satelitit të Kinës

foto

Sateliti i Kinës mund të ketë një shoqërues.

Forca Hapësinore e SHBA-së ka zbuluar një objekt misterioz që rrotullohet paralelisht me anijen e re të Kinës Shijian-21, sipas një raporti fillestar nga SpaceNews.

Dhe, meqenëse mund të lëvizë nën fuqinë e vet, ne ende nuk jemi të qartë se çfarë është. Por ne kemi disa teori për atë që mund të jetë, nga një pajisje e re e hedhurinave hapësinore te ekspozita më e fundit e taktikave të luftës në hapësirë.

Sateliti kinez Shijian-21 u lëshua në hapësirë mbi një raketë Long March-3B, më 23 tetor. Në atë kohë, agjencia shtetërore kineze e lajmeve Xinhua tha se anija e saj kozmike “hyri në orbitën e planifikuar me sukses” dhe do të “kryesisht përdoret për të testuar dhe verifikuar teknologjitë e zbutjes së mbeturinave hapësinore.” Nuk ka shumë për të analizuar në këtë njoftim në lidhje me objektin e sapozbuluar, por Kina zakonisht nuk është shumë e gatshme në lidhje me përpjekjet hapësinore. Por më 3 nëntor, ushtria amerikane filloi të monitoronte një objekt të paidentifikuar që rrotullohej paralelisht me Shijian-21, dhe Skuadron e 18-të e Kontrollit Hapësinor të Forcave Hapësinore e kategorizoi zbulimin si “motor me goditje apogje”, duke e quajtur atë 2021-094C.

Një motor me goditje apogje përdoret zakonisht për të ngritur ngarkesat në orbita operacionale, duke përfshirë orbitat gjeostacionare (GEO). Kur mbarojnë me to, satelitët ndonjëherë i largojnë motorët e tyre të fundit, por kjo është “shumë e rrallë” dhe “pothuajse gjithmonë bëhet duke u lëshuar në varrezat GEO, duke nxjerrë motorin dhe më pas duke ulur ngarkesën në GEO të duhur, “tha Jonathan McDowell i Qendrës Harvard-Smithsonian për Astrofizikën, në një raport të Gizmodo. Orbitat e varrezave janë vendi ku banon pjesa më e madhe e mbeturinave hapësinore, ku satelitët shkojnë pasi e kanë tejkaluar dobinë e tyre. Kjo është zakonisht e qëllimshme, kështu që rreziku i përplasjeve në hapësirë zvogëlohet pasi vëllimi i copave të mbeturinave jashtëzakonisht të shpejta bëhet më i bollshëm në hapësirën orbitale.

GEO është një rast i veçantë i trajektoreve orbitale, ku satelitët marrin një orbitë që lëviz në sinkron me vendndodhjen gjeografike në Tokë më poshtë. Kjo i bën ata të duken se “qëndrojnë ende” për vëzhguesit në tokë, pavarësisht se sa shpejt ata janë ende duke lëvizur nëpër hapësirë. Satelitët zakonisht instalohen në këto orbita relativisht të larta për të siguruar telekomunikacion ose të dhëna të motit për një rajon specifik të Tokës. Por nxjerrja e një objekti nga një satelit në GEO “është një ide e keqe dhe shumë e rrallë”, shtoi McDowell në raport, pasi kjo rrit rrezikun e një përplasjeje të mëvonshme me satelitë dhe pajisje të tjera në GEO ose trajektore më të ulëta.

Megjithatë, askush nuk tha se duhej të ishte një motor goditjeje apogje, dhe provat sugjerojnë se në fakt është diçka tjetër. Deri në momentin e shkrimit, “aktualisht nuk dihet nëse objekti është një [motor i goditjes apogjee], një objekt ndoshta i lidhur me testet e zbutjes së mbeturinave hapësinore, apo pjesë e testeve të mundshme të funksionimit të kundërhapësirës,” shkruante SpaceNews në raportin e tyre. “Objekti mund të përdoret për të testuar operacionet e takimit dhe afërsisë, eksperimentet e karburantit ose manipulimin duke përdorur një krah robotik ose mjete të tjera.” Të dy Shijian-21 dhe 2021-094C janë ende në orbitën e Tokës afërsisht 50 milje (80 km) mbi nominalin GEO, “i cili është shumë brenda brezit” që zakonisht përdoret për të zhvendosur satelitët GEO, shtoi McDowell në raport. Ata janë afërsisht 37 milje (60 km) larg njëra-tjetrës, dhe kjo “duket të jetë një sinkronizim i qëllimshëm”, tha McDowell për Gizmodo, i cili nuk i përshtatet përcaktimit të motorit të goditjes apogje të Forcës Hapësinore. “Nëse thjesht do të largoheshit dhe do të thoshit mirupafshim, do të prisnit një ndarje në rritje të vazhdueshme,” shtoi ai. Dhe pas interesit të ripërtërirë për të monitoruar taktikat e luftës hapësinore mes tensioneve në rritje midis Kinës dhe SHBA-së, mund të jemi të sigurt se superfuqitë e botës po e monitorojnë këtë situatë nga shumë afër.