Fotografia e astronautit tregon një ndezje të madhe blu në atmosferën e Tokës

foto

Javën e kaluar, një astronaut në bordin e Stacionit Hapësinor Ndërkombëtar kapi një goditje rrufe mbi Evropë. Por ndryshe nga shumica e vetëtimave, ky shpërthim elektrik nuk ishte një tufë me tendina me thumba, por një flluskë e madhe blu mbi kontinentin.

“Ngjarja kalimtare ndriçuese”, siç njihet vetëtima e sipërme atmosferike, u vu re në një afat kohor të marrë nga astronauti francez Thomas Pesquet. Ky lloj rrufeje duket ndryshe nga ndezjet që ndodhin në dhe nën retë e stuhisë dhe tenton të jetë shumë më i madh.

Ka sprita, të cilat janë vezullime vertikale, super të larta të ndritshme të dritës së kuqe ose të kaltërosh-jeshile; avionët, të cilët kanë tendencë të jenë blu dhe ndodhin në stratosferë; dhe kukudhët, të cilët janë impulse elektromagnetike shumë të larta. Ekzistojnë gjithashtu trolle, të cilat janë të ngjashme me avionët, dhe forma të tjera të ndritshme të rrufesë të quajtura magjike që ndodhin mbi retë.

Ngjyrat e fenomeneve të ndryshme formësohen nga atmosfera; në Tokë, azoti i bën spritat të shfaqen të kuqe, por në Jupiter, një atmosferë e pasur me hidrogjen do t’i bënte spritat blu.

Që nga viti 2018, eksperimenti ASIM në bordin e ISS ka vërejtur këto forma rrufeje gjigante. Shtë pasardhësi i eksperimentit të mëparshëm THOR të propozuar nga astronauti danez Andreas Mogensen, i cili kapi avionë blu dhe sprita të kuq në video mbi Gjirin e Bengalit në 2015.

Këto forma të rrufesë janë jashtëzakonisht të shkurtra, kështu që studiuesve iu desh të kalonin nëpër filmimet e Mogensenit kornizë-kornizë për të zgjedhur fenomene të veçanta. Në mënyrë të ngjashme, fotografia e Pesquet e ngjarjes së fundit të ndritshme kalimtare është nxjerrë nga një kalim kohe më i gjatë i qiellit të natës.

Në një mbishkrim për foton e re të postuar në internet, Pesquet vuri në dukje se ISS është e pozicionuar mirë për të fotografuar fenomene të tilla, ndërsa fluturon mbi ekuator, ku ndodhin më shumë stuhi. Kjo ngjarje e veçantë u shfaq diku në juglindje të Italisë, siç tregon fotografia.

“Ajo që është magjepsëse në këtë rrufe është se vetëm disa dekada më parë ato ishin vëzhguar në mënyrë anekdotike nga pilotët dhe shkencëtarët nuk ishin të bindur se ata vërtet ekzistonin,” shkroi ai. “Shpejt përpara disa vjet dhe ne mund të konfirmojmë kukudhët, dhe spritet janë shumë të vërteta dhe mund të ndikojnë edhe në klimën tonë!”

Më shumë vëzhgime si ky me siguri do të vijnë dhe do të zbulojnë më shumë rreth këtyre fenomeneve të shkëlqyera natyrore, aq verbuese sa kërkonin emra të mbinatyrshëm.