Frika nga flluska e AI intensifikohet pas raportit të ri Sequoia Capital

foto

Pavarësisht investimeve masive në infrastrukturën e AI nga gjigantët e teknologjisë së lartë, rritja e të ardhurave nga AI ende nuk është materializuar, duke treguar një hendek të rëndësishëm në vlerën e përdoruesit përfundimtar të ekosistemit. Në fakt, David Cahn, një analist me Sequoia Capital, beson se kompanitë e AI do të duhet të fitojnë rreth 600 miliardë dollarë në vit për të paguar për infrastrukturën e tyre të AI, siç janë qendrat e të dhënave.

foto

Nvidia fitoi 47.5 miliardë dollarë në të ardhura nga hardueri i qendrës së të dhënave vitin e kaluar (ku shumica e pajisjeve janë GPU llogaritëse për aplikacionet AI dhe HPC). Kompani si AWS, Google, Meta, Microsoft dhe shumë të tjera investuan shumë në infrastrukturën e tyre të AI në 2023 për aplikacione si ChatGPT i OpenAI. Megjithatë, a do ta fitojnë përsëri atë investim? David Cahn beson se kjo mund të nënkuptojë se ne jemi dëshmitarë të rritjes së një flluske financiare.

foto

Matematika e Cahn është relativisht e thjeshtë. Së pari, ai dyfishon parashikimin e të ardhurave të Nvidia-s për të mbuluar kostot totale të qendrës së të dhënave të AI (GPU-të janë gjysma; pjesa tjetër përfshin energjinë, ndërtesat dhe gjeneratorët rezervë). Më pas, ai e dyfishon atë shumë përsëri për të llogaritur një marzh bruto prej 50% për përdoruesit fundorë, të tillë si startup-et ose bizneset që blejnë kompjuterin AI nga kompani si AWS ose Microsoft Azure, të cilat gjithashtu duhet të fitojnë para.

Ofruesit e cloud, veçanërisht Microsoft, po investojnë shumë në rezervat e GPU. Nvidia raportoi se gjysma e të ardhurave të saj nga qendra e të dhënave vijnë nga ofruesit e mëdhenj të reve kompjuterike, ku vetëm Microsoft ka të ngjarë të kontribuojë me rreth 22% të të ardhurave të Nvidia-s për tremujorin e katërt të vitit 2024. Ndërkohë, kompania shiti rreth 19 miliardë dollarë GPU të qendrës së të dhënave në tremujorin e parë të vitit 2025.

Prezantimi i procesorëve B100/B200 të Nvidia, duke premtuar performancë 2.5 herë më të mirë, ndërsa kushton vetëm 25% më shumë, ka të ngjarë të nxisë investime të mëtejshme dhe të krijojë një mungesë tjetër furnizimi.

Sipas analistit, OpenAI, i cili përdor infrastrukturën Azure të Microsoft-it, ka parë një rritje të konsiderueshme të të ardhurave, nga 1.6 miliardë dollarë në fund të 2023 në 3.4 miliardë dollarë në 2024. Kjo rritje nënvizon pozicionin dominues të OpenAI në treg, duke tejkaluar shumë startup-et e tjera që janë ende duke luftuar për të arritur një shenjë të të ardhurave prej 100 milionë dollarësh. Megjithatë, investimet në harduerin e AI janë në rritje.

Madje edhe parashikimet optimiste për të ardhurat e kompanive të mëdha të teknologjisë nga AI janë të dobëta, thotë Cahn. Duke supozuar se Google, Microsoft, Apple dhe Meta gjenerojnë secila 10 miliardë dollarë në vit nga AI dhe kompani të tjera si Oracle, ByteDance, Alibaba, Tencent, X dhe Tesla gjenerojnë 5 miliardë dollarë secila, mbetet një hendek prej 500 miliardë dollarësh.

Ka sfida të rëndësishme për pikëpamjen optimiste të investimeve në infrastrukturën e AI. Ndryshe nga infrastruktura fizike, kompjuteri GPU i AI mund të komoditizohet pasi lojtarët e rinj hyjnë në skenë (AMD, Intel, për të mos përmendur procesorët e personalizuar nga Google, Meta dhe Microsoft), veçanërisht në fushën e konkluzionit, duke çuar në konkurrencë të fortë çmimesh. Investimet spekulative shpesh rezultojnë në humbje të mëdha dhe përpunuesit e rinj i zhvlerësojnë me shpejtësi të vjetrat, në kundërshtim me vlerën më të qëndrueshme të infrastrukturës fizike.

Në fund të fundit, ndërsa AI ka potencial transformues dhe kompani si Nvidia luajnë një rol vendimtar, rruga përpara do të jetë e gjatë dhe sfiduese pasi bizneset dhe startup-et nuk kanë arritur ende të shpikin aplikacione që fitojnë para.

Cahn beson se industria duhet të zbusë pritshmëritë për fitime të shpejta nga përparimet e AI, duke njohur natyrën spekulative të investimeve aktuale dhe nevojën për inovacion të qëndrueshëm dhe krijimin e vlerës. Nëse nuk ndodh, flluska me vlerë qindra miliarda dollarë do të fryjë, duke çuar potencialisht në një krizë ekonomike globale, por ne po spekulojmë këtu, natyrisht.