Gaforrja 100 milionë vjeçare e bllokuar në qelibar rishkruan historinë e lashtë të krustaceve

foto

Gjatë periudhës së Kretakut rreth 100 milion vjet më parë, një krustace e vogël u zvarrit nga shtëpia e saj detare dhe u ngjit në një pemë. Gaforrja – vetëm sa gjysma e madhësisë së një fotografie – pa dashje varroset në lëngun e pemës. Për miliona vjet, ajo ishte e paprekur, derisa u zbulua nga minatorët në xhunglën e Azisë Juglindore në 2015.

Në një studim të ri, të botuar në revistën Science Advances më 20 tetor, studiuesit detajojnë përmbajtjen e copës së qelibarit të madhësisë së pëllëmbës dhe gjilpërës së thyer brenda. Krustaceja e lashtë, e quajtur Cretapsara anthanata, besohet të jetë gaforret më të hershme “me pamje moderne” të gjetura ndonjëherë dhe fosili më i plotë i zbuluar deri më tani.

“Ai përfshin inde delikate si antenat, pjesët e gojës të veshura me qime të holla, sy të mëdhenj të përbërë dhe madje edhe gushë,” tha Javier Luque, një paleontolog i Harvardit dhe bashkëautor i studimit, në një deklaratë për shtyp.

Nuk është e pazakontë të gjesh të gjitha llojet e jetës së insekteve dhe bimëve të mbyllura brenda qelibarit. Mizat e lashta, mushkonjat dhe madje edhe tardigradët janë zbuluar brenda lëngut të ngurtësuar. Por një gaforre? Një krijesë kryesisht ujore? Ndërsa është e zakonshme të shohësh gaforre që ngjiten në pemë sot, të dhënat fosile treguan se paraardhësit e tyre filluan të zvarriteshin nga uji rreth 75 deri në 50 milionë vjet më parë.

Analiza e ADN-së sugjeroi që, ndoshta, gaforret me bazë tokësore mund të kenë ndryshuar nga paraardhësit e tyre rreth 125 milion vjet më parë. Kjo e bën Cretapsara një gjetje të rëndësishme, duke kapërcyer potencialisht hendekun evolucionar midis gaforreve detare dhe atyre jo-detare. Për shkak se gaforrja ka gushë dhe jo mushkëri, ka të ngjarë të mos ketë banuar në tokë, por mund të ketë kaluar periudha të shkurtra jashtë ujit.

Sigurisht, kjo nuk shpjegon sesi gaforrja u varros, por ekipi ka krijuar disa hipoteza. Madhësia zvogëluese e krustaceve sugjeron se mund të jetë një i mitur nga një specie amfibi. Ekziston gjithashtu potenciali që ai po migronte në tokë, nga uji, si gaforret e kuqe të famshme të Ishullit të Krishtlindjeve. Megjithatë, paleontologët tani po korrin shpërblimet, duke tërhequr perden e evolucionit të gaforreve.

“Shumëllojshmëria e formave midis gaforreve është duke mahnitur imagjinatën e publikut shkencor dhe jo-shkencor, dhe tani njerëzit janë të ngazëllyer për të mësuar më shumë për një grup kaq tërheqës që nuk janë dinosaurë,” tha Luque.

“Ky është një moment i madh për gaforret.”

Fosili, pasi është mbledhur në Mianmar dhe është shitur në një treg në Kinë në 2015, ngre gjithashtu pyetje etike. Pas një grusht shteti ushtarak nga Tatmadaw në Mianmar në fillim të vitit 2021, Shoqëria e Paleontologjisë Vertebrore hartoi një letër të hapur duke kërkuar një moratorium mbi studimet e mostrave të qelibarit të Mianmarit të marra pas janarit 2021, por vini re se Tatmadaw kishte marrë kontrollin e minierave në 2017.

Autorët e studimit shkruajnë se e kanë kufizuar hetimin e tyre në ekzemplarë qelibar të blerë para vitit 2017 dhe shpresojnë se studimi do të ndihmojë në rritjen e ndërgjegjësimit për konfliktin e vazhdueshëm.