Si ta shihni Uranin pranë Hënës së plotë të Gjuetarit në qiellin e natës këtë javë

foto

Hëna e plotë e Gjuetarit do të ndriçojë rrugën drejt Uranit në qiellin e hershëm të mëngjesit këtë javë, dhe me çdo fat ju mund të shihni një “yll që qëllon” ndërsa kërkoni çiftin qiellor.

Urani nuk konsiderohet të jetë një nga pesë planetët “me sy të lirë”, të cilët janë mjaft të ndritshëm për t’u parë nga Toka pa asnjë ndihmë vizuale. Por ju në të vërtetë mund ta dalloni Uranin në qiellin e natës pa ndihmën e një teleskopi ose dylbi – nëse keni një qiell të qartë, të errët dhe dini se ku të shikoni.

Për netët e ardhshme, Urani do të qëndrojë pranë Hënës, e cila u bë e plotë të Mërkurën (20 Tetor) në orën 10:57 të mëngjesit të Mesditës (1457 GMT). Hëna do të duket ende mjaft e plotë, dhe drita e ndritshme e hënës mund ta bëjë më të vështirë të dallosh Uranin aty pranë. Po kështu, hëna e plotë do të shkëlqejë më shumë se kulmi i shiut të meteorëve Orionid këtë javë. Sidoqoftë, afërsia e Hënës me planetin e zbehtë mund ta bëjë më të lehtë gjetjen e saj.

Urani ngrihet vetëm pak minuta pas lindjes së hënës dhe do të arrijë pikën më të lartë në qiellin e natës pas mesnate. Do të jetë më afër hënës të enjten (21 tetor) në orën 18:39. EDT (2239 GMT), sipas faqes së shikimit të qiellit In-The-Sky.org. Për vëzhguesit e qiellit në Shtetet e Bashkuara, qasja më e afërt nuk do të jetë e dukshme – shanset tuaja më të mira për të dalluar Uranin me hënën do të jenë të enjten herët në mëngjes, midis mesnatës dhe fillimit të muzgut.

Nëse e humbisni mëngjesin e së enjtes, do të keni shanse të tjera. Planeti do të jetë ende afër hënës të premten në mëngjes, dhe me hënën që po pakësohet duke qenë pak më pak e ndriçuar se një natë më parë, drita e reduktuar e hënës madje mund ta bëjë Uranin më të lehtë për t’u dalluar.

Urani do të shkëlqejë në një madhësi prej 5.7, e cila është pak më e ndritshme se objektet më të zbehta që janë të dukshme për njerëzit me vizion të përsosur dhe qiellin më të errët. Nëse jetoni pranë ndonjë burimi të ndotjes së dritës, veçanërisht në ose pranë qyteteve të mëdha, nuk do të jeni në gjendje ta shihni Uranin pa teleskop.

Për ta parë atë, shkoni në zonën më të errët të mundshme në kohën më të errët të natës dhe kërkoni për njollën e zbehtë të ngjyrës së verdhë.