Google po mundohet të mënjanojë gjobën e BE

foto

Njësia e Google të hënën shpërtheu për injorimin e rivalit Apple, kur filloi një ofertë për të bërë që gjykata e dytë më e lartë në Evropë të anulojë një gjobë rekord prej 4.34 miliardë eurosh (5.1 miliardë dollarë) në lidhje me sistemin e saj operativ Android.

Android, larg nga pengimi i rivalëve dhe dëmtimi i përdoruesve, ka qenë një histori suksesi masiv i konkurrencës në punë, i thanë përfaqësuesit e Google një paneli prej pesë gjyqtarësh në Gjykatën e Përgjithshme në fillim të një seance pesë-ditore.

Komisioni Evropian gjobiti Google në 2018, duke thënë se kishte përdorur Android që nga viti 2011 për të penguar rivalët dhe për të forcuar dominimin e tij në kërkimin e përgjithshëm të internetit.

Pavarësisht se si vendos gjykata, Google, Apple, Amazon dhe Facebook do të duhet të ndryshojnë modelet e tyre të biznesit në vitet e ardhshme për të siguruar një fushë loje të barabartë për rivalët, pas rregullave të reja të ashpra të propozuara nga shefja e antitrustit të Bashkimit Evropian, Margrethe Vestager.

“Komisioni mbylli sytë ndaj dinamikës së vërtetë konkurruese në këtë industri, ajo mes Apple dhe Android,” tha avokatja e Google Meredith Pickford në gjykatë.

“Duke përcaktuar tregjet shumë ngushtë dhe duke minimizuar kufizimin e fuqishëm të imponuar nga Apple shumë i fuqishëm, Komisioni ka gjetur gabimisht se Google ishte dominues në sistemet operative të lëvizshme dhe dyqanet e aplikacioneve, kur ishte në fakt një prishës i fuqishëm i tregut,” tha ai.

Pickford tha se Android “është një histori suksesi e jashtëzakonshme e fuqisë së konkurrencës në veprim.”

Avokati i komisionit Nicholas Khan hodhi poshtë rolin e Apple për shkak të pjesës së saj të vogël të tregut në krahasim me Android.

“Sjellja e Apple në foto nuk i ndryshon gjërat shumë. Google dhe Apple ndjekin modele të ndryshme, “tha ai në gjykatë.

Khan citoi marrëveshjet e Google të cilat i detyruan prodhuesit e telefonave të parainstalonin Google Search, shfletuesin Chrome dhe dyqanin e aplikacioneve Google Play në pajisjet e tyre Android dhe pagesat për të parainstaluar vetëm Google Search si sjellje që nuk lejonte konkurrencë.

Ai tha se dominimi i Google si një qeverisës në detyrë dhe barrierat e mëdha për rivalët rezultuan në “një rreth virtuoz për Google, por një rreth vicioz për këdo tjetër”.

Android, falas për t’u përdorur nga prodhuesit e pajisjeve, gjendet në rreth 80 përqind të telefonave inteligjentë në botë. Rasti është më i rëndësishmi nga tre rastet e Bashkimit Evropian kundër Google për shkak të fuqisë së tregut të Android. Google ka grumbulluar më shumë se 8 miliardë euro në BE gjobat antitrust në dekadën e fundit.

Prodhuesi gjerman i telefonave Gigaset Communications GmbH, i cili po mbështet Google, tha se suksesi i tij si një prodhues evropian i telefonave inteligjentë ishte për shkak të platformës së hapur Android dhe vajtoi për ndikimin negativ të vendimit të Komisionit në biznesin e tij.

“Tarifa e licencës për Play Store që Google tani ngarkon si rezultat i vendimit të kontestuar përfaqëson një pjesë të konsiderueshme të çmimit të telefonave inteligjentë të Gigaset që synojnë konsumatorët e ndjeshëm ndaj çmimeve,” tha avokati i saj Jean-François Bellis në gjykatë.

Grupi i lobimit FairSearch, ankesa e të cilit nxiti çështjen e Komisionit, megjithatë ishte ashpër në lidhje me taktikat e Google me prodhuesit e telefonave.

“Google miratoi një strategji klasike të karremit dhe ndërrimit. Ai u lidh (ata) me një sistem operativ gjoja të lirë dhe me burim të hapur të subvencionuar nga monopoli i kërkimit, vetëm për ta mbyllur atë sistem ndaj konkurrencës përmes rrjetit të kufizimeve në fjalë në këtë rast, “tha avokati i tij Thomas Vinje në gjykatë. Një verdikt mund të vijë vitin e ardhshëm.