Roboti me indin e trurit të njeriut mëson se si të përdorë krahët

foto

Shkencëtarët në Kinë kanë ndërtuar një robot të aftë për të kryer detyra kritike duke përdorur një tru artificial të rritur nga qelizat burimore njerëzore.

foto

Truri në çip ishte në gjendje të mësonte detyrat bazë, të tilla si lëvizja e gjymtyrëve, shmangia e pengesave dhe kapja e objekteve, sipas studiuesve, ndërsa shfaqte disa funksione inteligjente të një truri biologjik.

foto

Një ekip nga Universiteti Tianjin dhe Universiteti Jugor i Shkencës dhe Teknologjisë pajisën trurin e rritur në laborator me një ndërfaqe tru-kompjuter që e lejoi atë të komunikonte me botën e jashtme.

“Ndërfaqja tru-kompjuter në një çip është një teknologji që përdor një “tru” të kultivuar in vitro – siç janë organoidet e trurit – të shoqëruar me një çip elektrodë për të arritur ndërveprim informacioni me botën e jashtme përmes kodimit dhe dekodimit dhe stimulimit-feedback-ut. tha Ming Dong, një drejtor ekzekutiv në Laboratorin Haihe për ndërveprimin tru-kompjuter dhe integrimin njeri-kompjuter në Universitetin Tianjin.

Për të funksionuar, organoidet e trurit kanë nevoja të ngjashme me trurin e njeriut, duke përfshirë lëngun, linjat ushqyese, kontrollin e temperaturës dhe shtresën mbrojtëse.

Studiuesit pohuan se fusha në zhvillim e teknologjisë tru-në-çip do të kishte një “ndikim revolucionar” duke ndihmuar në zhvillimin e inteligjencës hibride.

Zbulimi i fundit vjen vetëm disa ditë pasi shkencëtarët në Japoni zbuluan se kishin shartuar lëkurën e gjallë të njeriut në fytyrën e një roboti humanoid në një përpjekje për t’i dhënë asaj një pamje më të gjallë.

Ekipi nga Universiteti i Tokios ishte në gjendje ta bënte robotin të buzëqeshë duke përshtatur indin e projektuar të lëkurës me struktura të lëkurës-ligamenteve.

Përtej shfaqjes së emocioneve njerëzore, studiuesit thanë se lëkura e gjallë mund të sjellë aftësi të përmirësuara të ndjeshmërisë dhe aftësinë për t’u vetë-shëruar nëse lëndohet.