Kodi burimor i New York Times zbulon në 4chan

foto

Dëshiron të ndërtosh një klon të The New York Times, apo mini-lojën tashmë të famshme të botimit Wordle? Ju ndoshta mund ta bëni këtë tani, falë një përdoruesi 4chan.

foto

Regjistri raporton se një përdorues anonim i 4chan postoi një temë të re në të cilën ata ndanë “në thelb të gjithë kodin burimor që i përkiste The New York Time Company”. 

foto

Arkivi përmbante rreth 5000 depo dhe 3.6 milionë skedarë, të cilët u vunë në dispozicion për shkarkim përmes rrjeteve peer-to-peer. Midis skedarëve janë projektet e Wordle, informacioni i fushatës së marketingut me email, raportet e reklamave dhe më shumë.

Njoftuesi tha gjithashtu se “më pak se 30” depo ishin të koduara. Megjithatë, pretendimet nuk mund të verifikoheshin në këtë moment dhe The New York Times po hesht.

Regjistri , i cili me sa duket i hodhi një sy të dhënave të vjedhura, thotë se nëse vërtetohet vërtetësia e tyre, rrjedhja mund të kthehet në një dhimbje koke për mediat. “Ka shumë JavaScript dhe TypeScript atje, duke gjykuar nga emrat e skedarëve, plus disa informacione personale,” thotë botimi, duke shtuar se megjithëse kjo mund të jetë vjedhur, mund të jetë fshirë edhe nga faqja publike.

Kjo nuk është hera e parë që New York Times ishte viktimë e një sulmi kibernetik. Më shumë se një dekadë më parë, në vitin 2013, një grup hakerash që e quan veten Ushtria Elektronike Siriane (SEA) e shkatërroi për pak kohë faqen. Në atë kohë, u raportua se sulmuesit arritën të futeshin në një llogari të shitësit të IT në Melbourne. Nga atje, ata arritën të rrëzonin jo vetëm The New York Times, por edhe Huffington Post UK.

Në disa raste, sulmuesit thjesht e rrëzuan faqen. Në raste të tjera, ata e shpërfytyruan atë dhe e zëvendësuan me mesazhet e tyre.