OpenAI mund të përkthejë tekstin në kod me programin e tij të ri Codex

foto

Kompania kërkimore AI OpenAI po lëshon një mjet të ri që përkthen gjuhën angleze në kod. Softueri quhet Codex dhe është krijuar për të shpejtuar punën e programuesve profesionistë, si dhe për të ndihmuar amatorët të fillojnë kodimin.

Në demonstrimet e Codex, OpenAI tregon se si softueri mund të përdoret për të ndërtuar faqe të thjeshta dhe lojëra rudimentare duke përdorur gjuhën natyrore, si dhe për të përkthyer midis gjuhëve të ndryshme programuese dhe për të trajtuar pyetjet e shkencës së të dhënave. Përdoruesit shkruajnë komanda angleze në softuer, si “krijoni një faqe në internet me një menu në anën dhe titullin në krye”, dhe Codex e përkthen këtë në kod. Softueri nuk është i pagabueshëm dhe kërkon pak durim për të funksionuar, por mund të jetë i paçmuar në bërjen e kodimit më të shpejtë dhe më të arritshëm.

“Ne e shohim këtë si një mjet për të shumuar programuesit,” tha CTO i OpenAI dhe bashkëthemeluesi Greg Brockman për The Verge. “Programimi ka dy pjesë: ju duhet të” mendoni shumë për një problem dhe të përpiqeni ta kuptoni atë “dhe” t’i hartoni ato pjesë të vogla në kodin ekzistues, pavarësisht nëse është një bibliotekë, një funksion ose një API. “” Pjesa e dytë është e lodhshme, thotë ai, por është ajo në të cilën Codex është më e mira. “Duhen njerëz që janë tashmë programues dhe heq punën e rëndë”.

OpenAI përdori një version të mëparshëm të Codex për të ndërtuar një mjet të quajtur Copilot për GitHub, një depo kodesh në pronësi të Microsoft, i cili është vetë një partner i ngushtë i OpenAI. Copilot është i ngjashëm me mjetet e plotësimit automatik të gjetur në Gmail, duke ofruar sugjerime se si të përfundoni linjat e kodit pasi përdoruesit i shkruajnë ato. Versioni i ri i Codex i OpenAI, megjithatë, është shumë më i avancuar dhe fleksibël, jo vetëm duke kompletuar kodin, por duke e krijuar atë.

Codex është ndërtuar në krye të GPT-3, modelit të gjeneratës së gjuhës OpenAI, i cili është trajnuar në një pjesë të konsiderueshme të internetit, dhe si rezultat mund të gjenerojë dhe analizojë fjalën e shkruar në mënyra mbresëlënëse. Një përdorues i aplikacionit i gjetur për GPT-3 po gjeneronte kod, por Codex përmirëson aftësitë e paraardhësve të tij dhe është trajnuar posaçërisht në depot e kodit me burim të hapur të fshirë nga uebi.

Kjo pikë e fundit ka bërë që shumë kodues të ankohen se OpenAI po përfiton padrejtësisht nga puna e tyre. Mjeti Copilot i OpenAI shpesh sugjeron copëzat e kodit të shkruar nga të tjerët, për shembull, dhe e gjithë baza e njohurive të programit rrjedh përfundimisht nga puna me burim të hapur, e ndarë për të përfituar individë, jo korporata. Të njëjtat kritika ka të ngjarë të bëhen kundër Codex, megjithëse OpenAI thotë se përdorimi i këtyre të dhënave është i mbrojtur ligjërisht nën përdorim të drejtë.

I pyetur në lidhje me këto ankesa, Brockman përgjigjet: “Teknologjia e re po vjen, ne kemi nevojë për këtë debat dhe do të ketë gjëra që ne bëjmë që komuniteti të ketë pika të shkëlqyera dhe ne do të marrim reagime dhe do t’i bëjmë gjërat ndryshe.” Ai argumenton, megjithatë, se komuniteti më i gjerë i kodimit do të përfitojë përfundimisht nga puna e OpenAI. “Efekti i vërtetë neto ka shumë vlerë për ekosistemin,” thotë Brockman. “Në fund të ditës, këto lloje të teknologjive, mendoj, mund të riformojnë ekonominë tonë dhe të krijojnë një botë më të mirë për të gjithë ne.”

Codex gjithashtu sigurisht që do të krijojë vlerë për OpenAI dhe investitorët e saj. Edhe pse kompania filloi jetën si një laborator jofitimprurës në 2015, ajo kaloi në një model “fitimi të kufizuar” në vitin 2019 për të tërhequr fonde të jashtme, dhe megjithëse Codex fillimisht po lëshohet si API falas, OpenAI do të fillojë të tarifojë për qasje në një moment në e ardhmja.

OpenAI thotë se nuk dëshiron të ndërtojë mjetet e veta duke përdorur Codex, pasi është vendosur më mirë për të përmirësuar modelin bazë. “Ne e kuptuam nëse ndiqnim ndonjërën prej tyre, do të ndërprisnim ndonjë nga rrugët tona të tjera,” thotë Brockman. “Ju mund të zgjidhni si një startup të jeni më i miri në një gjë. Dhe për ne, nuk ka dyshim se kjo po bën versione më të mira të të gjitha këtyre modeleve. “