Lojërat Olimpike të Tokios: Të 6 sportet e reja të shpjeguara

foto

Lojërat Olimpike të Tokios janë këtu! Dhe ky vit sjell debutimin e rreth gjashtë sporteve të reja. Ngjitja po bën një paraqitje të vonuar, krahas skateboard. Surfing dhe karate janë gjithashtu së bashku për udhëtim me bejsboll dhe softball.

Në rregull, karate – një art marcial që filloi në Okinawa gjatë Dinastisë Ryukyu – bën debutimin e tij Olimpik në Tokio, duke u bashkuar me xhudo, taekwondo dhe mundje. Ai përbëhet nga dy disiplina për burra dhe gra: kata (forma) dhe kumite (sparring).

Në kata, atletët demonstrojnë një seri lëvizjesh sulmuese dhe mbrojtëse kundër një kundërshtari virtual dhe vlerësohen mbi forcën, shpejtësinë, ritmin, ekuilibrin dhe fuqinë, ndër të tjera, duke përdorur një sistem pikësh.

Në kumite, dy garues të krahasuar me peshën përballen në një zonë 8 me 8 metra për 3 minuta. Atyre u jepen pikë kur godasin, godasin ose godasin me forcë, fuqi dhe kontroll në zonën e synuar të trupit të kundërshtarit të tyre. Personi me më shumë pikë në fund të ndeshjes ose personi i parë që grumbullon një epërsi prej tetë pikësh shpallet fitues.

Sapo një sport zbriti në rrugët e Kalifornisë jugore dhe kryesisht gara të ngrohta, skateboarding po bën debutimin e tij olimpik. Skateboardimi olimpik për burra dhe gra do të përbëhet nga dy ngjarje: park dhe rrugë. Kursi i rrugës është krijuar për të kopjuar patinazhin në rrugë, me shkallë, rampa dhe shina që kalorësit mund të përdorin për të bashkuar një sërë trukesh. Atletët patinojnë individualisht në tre vrapime me kohë dhe vlerësohen në gjëra të tilla si vështirësia e mashtrimeve të tyre, shpejtësia, lartësia dhe origjinaliteti. Vetëm renditja e tyre me rezultatin më të lartë merret në konsideratë për renditjen e përgjithshme.

Ngjarja në park zhvillohet më shumë në një kurs në formë tasi, në kuptimin që duket e zbrazur. Kalorësit përdorin pjerrësitë brenda kursit për të ndërtuar vrullin dhe për të kryer hile. Ato gjykohen për vështirësi dhe origjinalitet, ndër të tjera ..

Në Lojërat Olimpike, ngjitjet sportive për burra dhe gra do të përbëhen nga tre disiplina: ngjitje me shpejtësi, bouldering dhe ngjitje plumbi. Në ngjitje me shpejtësi, dy atletë sigurohen në litarë dhe garojnë me njëri-tjetrin në një rrugë fikse në majë të një muri të lartë 15 metra.

Bouldering përfshin alpinistë – pa litarë sigurie – individualisht duke u përpjekur të ngjiten sa më shumë rrugë fikse në një mur të lartë 4 metra sa të munden brenda 4 minutash. Dhe në ngjitjen në plumb, atletët do të përpiqen të ngjiten sa më lart në një mur të lartë 15 metra brenda 6 minutash, përsëri duke përdorur litarë sigurie. Nëse dy njerëz arrijnë të njëjtën lartësi, personi që e bëri atë më shpejt fiton.

Edhe pse alpinistët garojnë në këto tre ngjarje veçmas në garën e kupave botërore, secili atlet olimpik do të duhet të marrë pjesë në secilin si një veprimtari e përzier, e cila ka shkaktuar polemikë në komunitetin e ngjitjes. Renditja përfundimtare do të përcaktohet nga rezultatet e kombinuara.

Surfing-u bën debutimin e saj olimpik kur konkurrentët e shkurtrave të grave dhe burrave godasin brigjet e Japonisë. Shumë atletë garojnë në të njëjtën kohë, me çdo nxehtësi që zgjat 20 deri në 25 minuta, në varësi të cilësisë së valëve. Gjatë asaj kohe çdo valë mund të ketë vetëm një kalorës. Në vend që të gjykohen për sa valë kapin, atletët gjykohen nga vështirësia e manovrave që kryejnë, me ekzekutim mjeshtëror në valë të mëdha duke sjellë rezultatet më të larta.

Pasi munguan në dy Olimpiadat e fundit Verore, bejsbolli i meshkujve dhe softballi i grave po kthehen. Për shkak se bejsbolli nuk është shumë popullor në të gjithë botën, vetëm gjashtë vende do të garojnë.

Në të dy sportet, dy ekipe alternojnë midis batting dhe fushës kur ekipi i fushës siguron tre “out”. Çdo raund i goditjeve dhe fushave përbën atë që quhet “inning” dhe secila lojë përbëhet nga nëntë ining. Ekipi me më shumë vrapime pas nëntë fitimesh fiton. Rezultatet e lidhura zgjidhen përmes hyrjeve shtesë.