Marrëveshja e Steve Jobs me Michael Dell që mund të kishte ndryshuar historinë e Apple dhe teknologjisë

foto

Në dekadën që kur Steve Jobs vdiq në 5 Tetor 2011, iPhone, Mac dhe iPad kanë ndihmuar që Apple të kthehet në një nga kompanitë më të vlefshme në planet, me mbi një miliard njerëz që tani e bëjnë teknologjinë e Apple pjesë të jetës së tyre të përditshme Me

It’sshtë një ndryshim i madh nga viti 1997 kur, pasi u kthye si CEO i përkohshëm në një Apple që ishte muaj larg falimentimit, Jobs po kërkonte ndihmë dhe mori një investim prej 150 milionë dollarësh nga Microsoft dhe Bill Gates dhe i dha Microsoft Explorer Internet një nxitje shfletuesi popullor Netscape Navigator. Por më pak e njohur është se ai gjithashtu u përpoq të ndërpresë një marrëveshje me Michael Dell dhe kompaninë e tij të quajtur PC që mund të ketë ndryshuar rrjedhën e Apple dhe historisë së teknologjisë përgjithmonë.

Në një kujtim të publikuar këtë javë të quajtur Play Nice But Win, Dell flet për dashurinë e tij adoleshente me Apple II; për takimin me Jobs, i cili ishte 10 vjet më i madh se ai, në një grup përdoruesish kompjuterësh; dhe në lidhje me partneritetin që nuk ishte kurrë: Jobs donte që Dell të licenconte sistemin operativ Mac-Mac OS X-dhe ta dërgonte atë në kompjuterët e tij të shitjes së shpejtë dhe me çmim të ulët me bazë Intel. Dhe pavarësisht se mediat i portretizojnë të dy si arkivale, Dell thotë se ai dhe Jobs u bënë miq të mirë, me Dell që e përshkroi Jobs, i cili vdiq në 5 tetor 2011, si një sipërmarrës brilant, një tregtar i zgjuar dhe një ëndërrimtar dhe idealist që ndihmoi në udhëheqjen një nga kthesat më të mëdha të biznesit në histori dhe që ndihmoi në popullarizimin e pajisjeve elektronike të konsumit, përfshirë smartphone.

“Çdokush që do të bëjë diçka të mahnitshme duhet të ketë një qasje disi të ndryshme dhe jokonvencionale,” tha Dell, 56 vjeç, në një intervistë kur u pyet për trashëgiminë e Jobs. “Ju nuk mund të ndiqni rregullat dhe të bëni gjëra të mahnitshme të ndodhin. Steve ishte sigurisht i jashtëzakonshëm në atë drejtim.”

Magjepsja e Dell me teknologjinë filloi kur ishte fëmijë, thotë ai, duke luajtur me rregullat e rrëshqitjes së babait të tij dhe duke shtuar makinën – “e bënte këtë zhurmë të jashtëzakonshme sa herë që kalonte” – para se të merrte një kalkulator kombëtar të gjysmëpërçuesve kur ai ishte vetëm 8 vjeç. “Unë e doja matematikën dhe e doja këtë ide të një makine llogaritëse,” më thotë ai.

Ndërsa merrte një klasë matematike në shkollën e tij të mesme publike në Houston, shkolla, rastësisht, mori një terminal teletype. “Për mua, ishte thjesht e mahnitshme që mund të shkruash programe. Ishte agimi i epokës së kompjuterit personal,” thotë Dell. “Ideja që ju mund të keni kompjuterin tuaj dhe mund ta programoni ishte thjesht gjëja më interesante që mund të kisha menduar, dhe kjo më nisi.”

Ky magjepsje çoi në fillimin e “historisë së Steve Jobs”. Në vitin 1979, kur ishte 14 vjeç, ai iu lut prindërve të tij që ta lejonin të blinte një Apple II, për të cilin kujton se ishte 1,298 dollarë i kushtueshëm në atë kohë. Pasi mbërriti, Dell e hoqi atë që ai e përshkruan si një kompjuter të bukur – dhe pastaj e ndau menjëherë për të parë se si funksiononte.

“Unë kam këtë besim që ju duhet të ndani diçka për ta kuptuar atë,” thotë ai. “Doja të kuptoja gjithçka kishte në lidhje me mënyrën se si funksiononte kjo makinë. Gjëja më e mirë për Apple II atëherë ishte se secili prej çipave ishte shënuar qartë dhe ju mund ta kuptonit saktësisht se çfarë ishte. Kishte libra që mund të merrni që përshkruanin se si secili çipi funksionoi … … i hëngra të gjitha “.

Deri në moshën 15-vjeçare, Dell thotë se iu drejtua Jobs-it jo vetëm si një pionier kompjuteri, por edhe si një sipërmarrës biznesi pasi u takua me bashkëthemeluesin e Apple në pranverën e vitit 1980, kur një Jobs atëherë 25-vjeçar foli me kompjuterin me bazë në Houston. grupi i përdoruesve Dell i përkiste.

“Kur ai hyri në dhomë në takimin tonë, ishte sikur ujërat të ndaheshin,” shkruan Dell në librin e tij, Play To Win. “Ai foli me metafora të larta … ai po thoshte – me kompjuterët e tij personal – njerëzit do të kishin kapacitetin për të arritur të paimagjinueshmen.”