Me çmimet e GPU të serisë Nvidia RTX 30 që më në fund po bien, a është koha për të ndërtuar një kompjuter lojrash?

foto

A mund të përfundojë përfundimisht makthi GPU? Ndoshta-pasi ka disa shenja inkurajuese që kartat grafike të serisë RTX 30 të Nvidia, përfshirë RTX 3080 të shkëlqyer dhe RTX 3060, më në fund mund të bien në çmim pas muajsh inflacioni.

Mungesa globale e çipave-pjesërisht e shkaktuar nga pandemia Covid-19-e kombinuar me kërkesën e shtrirë dhe një bum në minierat e kriptomonedhës, ka shkaktuar një stuhi të përsosur që i ka bërë kartat e reja grafike jashtëzakonisht të vështira për tu kapur. Për t’i bërë gjërat më keq, kur GPU -të janë në magazinë, disa shitës me pakicë ose rishitës i shesin ato me çmime të fryra.

Kjo ka bërë që të azhurnoni kompjuterin tuaj, ose të ndërtoni një të ri nga e para, një dhimbje koke të vërtetë, si dhe të jeni më të shtrenjtë se zakonisht. Pra, një raport i ri nga 3DCenter.org, siç është parë nga Toms Hardware, i cili sugjeron se çmimet për GPU të caktuara mund të bien, është sigurisht një lajm i mirë.

Para se të kuptojmë se çfarë do të thotë kjo, ka disa paralajmërime. Si fillim, raporti shikon çmimet vetëm në Gjermani. Sidoqoftë, Gjermania është një nga tregjet më të mëdhenj për komponentët e PC, kështu që një prirje atje mund të nënkuptojë implikime më të gjera në treg.

Ajo që është gjithashtu interesante në lidhje me raportin është se ndërsa çmimet e kartave grafike Nvidia duket se po bien, çmimet për kartat grafike AMD në të vërtetë po rriten. Kjo ka bërë që disa GPU Nvidia të kenë vlerë më të mirë se ato AMD. Në çfarë bote jetojmë.

Sipas raportit, kartat Nvidia në maj shiteshin me një dajak 300% mbi MSRP (çmimi i shitjes me pakicë i sugjeruar nga prodhuesi). Megjithatë, një muaj më vonë ai inflacion kishte rënë në 191%, dhe tani është në 150%. Ndërsa ende mbi MSRP, është ende një rënie e konsiderueshme.

Ndërsa këto rënie të çmimeve janë një lajm i mirë për njerëzit që duan një kartë grafike Nvidia, për fansat e AMD, duket se është një çështje tjetër, pasi çmimet nuk kanë rënë aq shumë. Kartat e reja të serisë AMD RX 6000 shiteshin me 214% të MSRP -së së tyre kohët e fundit, dhe kjo ka rënë në vetëm 159%.

Sigurisht, çmimi i kartave AMD nuk do të binte aq shumë sa ato të Nvidia, por me çmimet e rivalit të tij që binin më shpejt, mund të lërë GPU -të e AMD të duken si një propozim me vlerë më të keqe.

Pra, çfarë po ndodh? Si fillim, ndërsa Nvidia po zbaton kufizuesit e shkallës së hash-it për të ndaluar që GPU-të e saj të jenë aq tërheqëse për minatorët e kriptomonedhës, të cilat mund të kenë një ndikim në ndikimin e minatorëve dhe atyre që blejnë masivisht GPU-të e saj dhe rritin çmimet, AMD nuk e ka ndjekur shembullin Me

Ekziston gjithashtu fakti që GPU-të e Nvidia janë shumë më të mëdha se kartat grafike të AMD-me ultra të lartë RTX 3090 që tejkalojnë të gjitha GPU-të AMD RX 6000 sipas një Anketimi të fundit të Steam Hardware.

Kjo do të sugjeronte se ka më pak liri (ose dëshirë) që shitësit të fillojnë të ulin çmimet e GPU -ve AMD aq shpejt.