Misioni 12-vjeçar i NASA-s Lucy në Asteroidet Trojan të Jupiterit fillon këtë javë

foto

Më 16 tetor 2021, anija kozmike e NASA-s Lucy do të fillojë udhëtimin e saj për të vizituar një numër rekord asteroidësh. Misioni 12-vjeçar fillon nga Qendra Hapësinore Kennedy e NASA-s ku do të nisë në bordin e një rakete United Launch Alliance Atlas V 401. Nga atje, Lucy do të jetë anija kozmike e parë që do të vizitojë një numër rekord destinacionesh në orbita të pavarura rreth diellit – një asteroid rrip kryesor dhe shtatë asteroidë trojan të Jupiterit. Ashtu si emri i misionit – paraardhësi i fosilizuar i njeriut, “Lucy”, skeleti i të cilit siguroi një pasqyrë unike në evolucionin e njerëzimit – Lucy do të revolucionarizojë njohuritë tona për origjinën planetare dhe formimin e sistemit diellor.

NASA do të sigurojë mbulimin e aktiviteteve paraprake të nisjes dhe nisjes për Lucy, misioni i parë i agjencisë për të eksploruar asteroidet e Trojës Jupiter.

Lucy është planifikuar të nisë jo më herët se 5:34 e mëngjesit EDT të Shtunën, 16 Tetor, në një raketë Atlas V 401 të Aleancës së Lëshimit të Shteteve të Bashkuara (ULA) nga Kompleksi Nisja Hapësinore 41 në Stacionin e Forcës Hapësinore Cape Canaveral në Florida.

Mbulimi i nisjes së drejtpërdrejtë do të fillojë në 5 të mëngjesit EDT në Televizionin NASA, aplikacionin NASA dhe faqen e internetit të agjencisë. NASA do të mbajë një konferencë para nisjes të Mërkurën, 13 Tetor, dhe informime shkencore dhe inxhinierike më 14 Tetor.

Gjatë misionit të saj 12-vjeçar, Lucy do të eksplorojë një numër rekord të asteroideve. Anija do të fluturojë nga një asteroid në brezin kryesor të sistemit diellor dhe shtatë asteroidë trojan. Rruga e Lucy do të kthehet në Tokë tre herë për ndihmën e gravitetit, gjë që do ta bëjë atë anijen e parë kozmike që kthehet në afërsi të planetit tonë nga sistemi i jashtëm diellor.

Lucy do të jetë misioni i parë hapësinor për të eksploruar asteroidët e Trojës. Këto janë një popullsi e trupave të vegjël që kanë mbetur nga formimi i sistemit diellor. Ata udhëheqin ose ndjekin Jupiterin në orbitën e tyre rreth Diellit dhe mund të na tregojnë për origjinën e materialeve organike në Tokë. Lucy do të fluturojë dhe do të kryejë matje në distancë në gjashtë asteroidë të ndryshëm trojanë dhe do të studiojë gjeologjinë e sipërfaqes, ngjyrën dhe përbërjen e sipërfaqes, brendësinë e asteroidit/vetitë e pjesës më të madhe dhe do të shikojë satelitët dhe unazat e trojanëve.