Misioni i fundit i NASA -s për të eksploruar asteroidët pranë orbitës së Jupiterit

foto

Misioni i fundit i agjencisë hapësinore amerikane, NASA, do të eksplorojë një grup objektesh të lashta që rrotullohen rreth diellit në distancën e Jupiterit.

Anija kozmike Lucy e vendosur të nisë më 16 tetor, është projektuar për të studiuar asteroidet “Trojan” të Jupiterit.

Këta asteroidë janë trupa të vegjël të mbetur nga formimi i planetëve të mëdhenj të sistemit tonë diellor. Ata ndajnë një orbitë me Jupiterin kur planeti sillet rreth diellit.

Qëllimi i misionit është të mbledhë informacione të reja në lidhje me formimin e sistemit diellor 4.5 miliardë vjet më parë.

Lucy do të vëzhgojë tetë asteroidë për 12 vjet. Njëri orbiton në atë që njihet si Brezi Asteroid, një zonë midis Marsit dhe Jupiterit. Asteroidet më të njohur orbitojnë brenda kësaj zone.

Anija kozmike gjithashtu do të vëzhgojë shtatë asteroidë trojan. Trojanët rrethojnë diellin në dy grupe. Njëri grup e çon Jupiterin në rrugën e tij orbitale, ndërsa tjetri ndjek pas tij. Lucy do të jetë anija kozmike e parë që do të vizitojë këto asteroide. Besohet se ka më shumë se 7,000 asteroidë trojan.

Shkencëtarët i konsiderojnë asteroidet e Trojës si mbetjet e lashta të formimit të sistemit diellor. Ata kanë qëndruar të kapur në orbitën e Jupiterit për miliarda vjet. Shkencëtarët shpresojnë se misioni i NASA -s mund të japë detaje të reja se si ishin kushtet kur u formuan planetët. Ata gjithashtu shpresojnë se misioni do të çojë në një kuptim më të mirë të historisë së planetit tonë.

Anija kozmike u quajt Lucy sipas fosilit të lashtë të zbuluar në Etiopi në 1974. Lucy ishte një nga gjetjet shkencore më të famshme të shekullit të 20 -të. Mbledhja e eshtrave skeletore u dha shkencëtarëve një kuptim më të mirë të evolucionit të njerëzve.

Cathy Olkin është një shkencëtare planetare në Institutin e Kërkimeve Jugperëndimore në Kolorado. Ajo është zëvendës hetuese kryesore për misionin Lucy. Në një video që shpjegon misionin, Olkin krahasoi anijen kozmike të NASA -s me fosilin Lucy.

“Ashtu si fosili Lucy transformoi kuptimin tonë për evolucionin (njerëzor), misioni Lucy do të transformojë të kuptuarit tonë për evolucionin e sistemit diellor,” tha ajo.

Anija kozmike, e ndërtuar nga kontraktori i NASA -s, Lockheed Martin, pritet të fluturojë brenda 400 kilometrave nga objektivat e saj.

Anija kozmike është e pajisur me disa instrumente imazhi të krijuar për të kapur informacion në lidhje me përbërjen e materialeve në sipërfaqen e asteroideve. Pajisje të tjera do të përdoren për të regjistruar temperaturat e sipërfaqes së asteroidit dhe për të matur madhësinë e objekteve që vëzhgon anija kozmike.

Lucy do të varet nga fuqia diellore për të funksionuar. NASA thotë se misioni pret të vendosë një rekord sepse Lucy do të vendoset më larg nga dielli se çdo anije kozmike e mëparshme me energji diellore.

Hal Levison është shkencëtari kryesor i misionit. Ai kohët e fundit u tha gazetarëve se megjithëse asteroidët trojan janë në një zonë shumë të vogël të hapësirës, ata janë fizikisht të ndryshëm nga njëri -tjetri.

“Për shembull, ata kanë ngjyra shumë të ndryshme, disa janë gri, disa janë të kuqe,” tha Levison. Ai shtoi se këto dallime sugjerojnë se sa larg nga Dielli ata mund të ishin formuar para se të arrinin në pozicionet e tyre aktuale.

Lori Glaze është drejtoreshë e divizionit të shkencës planetare të NASA -s. Ajo tha: “Çfarëdo që të gjejë Lucy do të na japë të dhëna jetësore në lidhje me formimin e sistemit tonë diellor.”