NASA dëshiron të godasë një anije kozmike në një asteroid, por mos u shqetësoni. Toka nuk është në rrezik.

foto

Më vonë këtë muaj, NASA do të nisë një mision për të goditur një asteroid në një orbitë të re për t’u përgatitur për mundësinë që një asteroid në të ardhmen mund të kërcënojë Tokën. Por mos u shqetësoni, ekspertët pajtohen se nuk ka asnjë mundësi që (edhe nëse shkon keq) kjo përplasje asteroidi mund të kërcënojë Tokën.

Misioni i Testit të Ridrejtimit të Dyfishtë të Asteroidit të NASA-s, ose DART, në thelb do të praktikojë atë që agjencia mund të bëjë nëse një asteroid relativisht i madh do të ishte në një trajektore për t’u përplasur me Tokën. Misioni do të përpiqet të godasë një shkëmb hapësinor pothuajse kokë më kokë, duke u përplasur me të dhe duke ndryshuar orbitën e tij. DART do të niset nga Baza e Forcave Hapësinore Vandenberg në Kaliforni në bordin e një rakete SpaceX Falcon 9 më 23 nëntor në orën 10:20 me kohën lokale (24 nëntor në 1:20 pasdite EST, 0620 GMT). Nëse gjithçka shkon mirë, ai do të përplaset në objektivin e tij asteroid në fund të vitit 2022.

Megjithatë, edhe nëse testi nuk shkon saktësisht sipas planit, objektivi i DART “nuk ka asnjë shans të ndikojë në Tokë”, astronomja Amy Mainzer, e cila është hetuesja kryesore e Eksploruesit të Sondazhit Infrared me Fushë të Gjerë të Objekteve të NASA-s në fushë të gjerë të Tokës. NEOWISE) dhe i cili është i specializuar në karakterizimin e popullatave të asteroidëve dhe kometave, tha për Space.com.

DART do të synojë hënën miniaturë të asteroidit Dimorphos që orbiton rreth Didymos, shkëmbi më i madh hapësinor në sistem. Personeli i misionit e zgjodhi këtë sistem në mënyrë specifike për një sërë arsyesh, por më e rëndësishmja sepse është shumë larg nga Toka.

“Nga sot, distanca në Didymos nga Toka është 483.6 milionë kilometra [300 milionë milje]. Por ndërsa Toka dhe Didymos ndjekin orbitat e tyre rreth diellit, kjo distancë varion midis 10 dhe 493 milionë km [6 dhe 306 milionë milje].” Astrofizikanti dhe gjurmuesi satelitor Jonathan McDowell i Qendrës Harvard-Smithsonian për Astrofizikën në Massachusetts tha për Space.com.

McDowell i bëri jehonë vlerësimit të Mainzer dhe, kur u pyet nëse (edhe nëse gjërat nuk shkojnë sipas planit) misioni DART paraqiste ndonjë rrezik për të vendosur ndonjë pjesë të asteroidit në një trajektore drejt Tokës, ai u përgjigj, “jo, aspak”.

DART është vetëm një praktikë praktike në rast të mundshëm që ka pasur një pjesë të shkëmbinjve hapësinorë që lëvizin drejt planetit tonë. Nëse ky test rezulton i suksesshëm, NASA mund të përdorë të njëjtin lloj teknologjie për të larguar në thelb atë shkëmb kërcënues nga rruga e Tokës.

Por sa ka gjasa që një ngjarje e tillë të ndodhë? A ka vërtet një mundësi që një asteroid të mund të kërcënojë jetën në Tokë, siç ka ndodhur në të kaluarën me ngjarje të famshme si përplasja e Chicxulub që zhduki dinosaurët e mëdhenj të Tokës?

“Lajmi i mirë është se ky është një skenar tepër i pamundur,” tha Mainzer. “Ngjarjet me të vërtetë të mëdha globale duhet të jenë tepër të rralla, përndryshe ne qeniet njerëzore nuk do të ishim këtu. Dua të them, nëse ngjarjet globale të zhdukjes do të ishin të zakonshme, nuk ka mundësi që ju të kishit jetë njerëzore.”

Megjithatë, ajo shtoi se “kur arrini në përmasa më të vogla të ndikimeve, ato që nuk janë të afta të shkaktojnë domosdoshmërisht probleme globale, por dëme të rënda rajonale, ka shumë më tepër nga ato objekte atje, dhe ato janë ngjarje potencialisht më të shpeshta. ” Mainzer specifikoi se kur ajo thotë “të shpeshta”, ajo po flet në shkallë astronomike, aq e shpeshtë mund të nënkuptojë qindra mijëra vjet ose edhe më gjatë.

Duke u thënë kështu, Mainzer shpjegoi se kuptimi ynë i asaj që ekziston “afër”, (afër në terma astronomikë, pra përfshin një gamë mjaft të gjerë) Toka. Ajo shtoi se ajo dhe të tjerët në mbarë globin po vazhdojnë të punojnë për të mbushur boshllëqet e të kuptuarit se çfarë objektesh ekzistojnë pranë Tokës. (Objektet pranë Tokës përfshijnë objekte brenda 1.3 njësive astronomike, 120.9 milion milje ose 194.5 milion km nga Toka.)

Ajo shtoi se tani, ne jemi të vetëdijshëm për vetëm rreth 30-40% të objekteve të mëdha, ose objekteve rreth 459 këmbë (140 metra) dhe më të mëdhenj, pranë planetit tonë. “Kjo është e mrekullueshme, por do të thotë se ne kemi akoma më shumë punë për të bërë.”

Mainzer, e cila eksploroi “çka nëse” në punën e saj si këshilltare shkencore në filmin komedi të errët “Don’t Look Up” me katastrofë të kometës që premierë në TK, po punon gjithashtu për të plotësuar këto boshllëqe njohurish. “Unë jam duke udhëhequr një projekt të ri që është futur së fundi në fazën e tij të projektimit paraprak nga NASA. Quhet NEO, ose Objekt pranë Tokës, misioni Surveyor. Dhe objektivi i misionit është shumë i drejtpërdrejtë, është në thelb të dilni jashtë dhe ngre atë kompletim për objektet 140 metra”, tha ajo.

Por, ndërsa vazhdojmë të mësojmë gjithnjë e më shumë për atë që është “afër” me Tokën, Mainzer shtoi se DART po na jep mjetet mbrojtëse që na duhen.

“Rëndësia e DART është se ai do të ndihmojë në verifikimin e teknologjisë që nevojitet, nëse ndonjëherë gjejmë diçka që kërkon zbutje, në rast të pamundur që të gjejmë diçka,” tha ajo. “Ideja është që teknologjia do të jetë demonstruar më parë dhe do të jetë më e lehtë për të ndërtuar anijen tjetër kozmike. Sepse siç mund ta imagjinoni, duhet shumë kohë për të bashkuar një anije kozmike.”

Dhe koha, theksoi Mainzer, është thelbësore kur bëhet fjalë për të luftuar një asteroid.

“Përbërësi kryesor për të gjitha këto strategji zbutëse është koha,” tha ajo. “Duhet të kesh kohë të mjaftueshme për ta bërë këtë. Duhet të kesh kohë të mjaftueshme për të ndërtuar anijen kozmike. Dhe akoma më shumë, duhet të kesh kohë të mjaftueshme sepse sa më shumë kohë të kesh, aq më pak energji kërkon, në përgjithësi, për të shtyrë. nje objekt.”