Në çfarë ore ishte Hëna e plotë e Kastorit dhe ku ishte e dukshme?

foto

Eklipsi përfshiu hijen e Tokës që mbulonte rreth 97 për qind të Hënës së plotë të Kastorit.

Filloi në orën 1 të mëngjesit ET dhe hëna filloi të bëhej e kuqe rreth orës 3:45 të mëngjesit ET.

Eklipsi më në fund kaloi rreth orës 4:30 të mëngjesit ET, duke e bërë atë një ngjarje të lavdishme tre orë e gjysmë për ata që mund të qëndrojnë zgjuar.

Ekspertët paralajmëruan se Hëna e Kastorit mund t’i lërë njerëzit të paqëndrueshëm.

Është emri vendas amerikan për hënën e plotë të nëntorit.

Hëna duket e kuqe gjaku gjatë një eklipsi total hënor.

Kjo për shkak se megjithëse hija e Tokës bllokon rrezet e diellit nga ndriçimi i sipërfaqes së hënës, një pjesë e dritës së diellit ende arrin në sipërfaqen hënore në mënyrë indirekte nëpërmjet atmosferës së Tokës, duke e larë hënën me një shkëlqim të kuq.

Nuk ka ndonjë rëndësi të veçantë astronomike – por krijon një pamje vërtet të mrekullueshme.

Hera e fundit që hëna u bë e kuqe – e njohur si hënë e përgjakshme – ishte në janar 2019.

Sipas Merriam-Webster, penumbral do të thotë “një hapësirë e ndriçimit të pjesshëm (si në një eklips) midis hijes së përsosur nga të gjitha anët dhe dritës së plotë”.

Në një eklips gjysmë hënor, vetëm hija e jashtme e tokës bie në sipërfaqen e hënës.

Disa njerëz mund ta shohin këtë hije të lehtë në fytyrën e hënës.

Të tjerët nuk vërejnë asgjë fare.

Eklipset totale gjysmënumbrale hënore përbëjnë një pjesë shumë të vogël të eklipseve totale hënore që ndodhin.

Ato ndodhin vetëm ndërmjet zeros dhe nëntë herë në shekull.

Eklipset hënore në çdo formë mund të ndodhin deri në tre herë në vit, por një eklips total penumbral është shumë i rrallë.

Nëse e keni humbur eklipsin më të fundit hënor, mos u shqetësoni pasi NASA e kapi atë në foto.

“Vizualizuesi i shkencës i NASA Goddard, Ernie Wright, kapi këtë perlë pothuajse të tërësisë nga Maryland”, shkroi agjencia për këtë foto.

Një eklips hënor ndodh kur Toka kalon midis hënës dhe diellit, dhe hija e Tokës errëson hënën, ose një pjesë të saj.

Një eklips diellor nga ana tjetër ndodh kur hëna vjen drejtpërdrejt midis diellit dhe Tokës, kështu që shtrihet në hijen e hënës.

Hëna e plotë e nëntorit quhet Hëna e Kastorit.

Emri vjen nga folklori vendas amerikan dhe i referohet kohës së vitit kur kastorët strehohen në strehimoret e tyre për t’u përgatitur për dimër.

Kjo është koha kur historikisht në Amerikën e Veriut do të ngriheshin kurthe të leshit të kastorit.