NASA dhe USGS nxjerrin imazhet e para mahnitëse nga anija e re kozmike Landsat 9

foto

Landsat 9, një mision i përbashkët midis NASA-s dhe Shërbimit Gjeologjik të SHBA-së (USGS) që nisi më 27 shtator 2021, ka mbledhur imazhet e tij të para me dritë të Tokës.

Imazhet, të gjitha të marra më 31 tetor, janë të disponueshme në internet. Ato ofrojnë një pamje paraprake se si misioni do t’i ndihmojë njerëzit të menaxhojnë burimet jetike natyrore dhe të kuptojnë ndikimet e ndryshimeve klimatike, duke shtuar të dhënat e pashembullta të Landsat që përfshin gati 50 vjet të vëzhgimit të Tokës me bazë hapësinore.

“Imazhet e para të Landsat 9 kapin vëzhgime kritike rreth planetit tonë në ndryshim dhe do të çojnë përpara këtë mision të përbashkët të NASA-s dhe Shërbimit Gjeologjik të SHBA-së që ofron të dhëna kritike për peizazhet e Tokës dhe vijat bregdetare të parë nga hapësira”, tha administratori i NASA-s, Bill Nelson. “Ky program ka fuqinë e provuar jo vetëm për të përmirësuar jetët, por edhe për të shpëtuar jetë. NASA do të vazhdojë të punojë me USGS për të forcuar dhe përmirësuar aksesin në të dhënat e Landsat, në mënyrë që vendimmarrësit në Amerikë – dhe në mbarë botën – të kuptojnë më mirë shkatërrimin e krizës klimatike, të menaxhojnë praktikat bujqësore, të ruajnë burimet e çmuara dhe t’u përgjigjen në mënyrë më efektive fatkeqësive natyrore. ”

Këto imazhe të para me dritë tregojnë Detroitin, Michigan, me liqenin fqinj të St. Clair, kryqëzimin e qyteteve dhe plazheve përgjatë vijës bregdetare të Floridës në ndryshim dhe imazhe nga Vendi Navajo në Arizona që do të shtojnë pasurinë e të dhënave që na ndihmojnë të monitorojmë shëndetin e të korrave dhe të menaxhojmë ujitjen ujë. Imazhet e reja gjithashtu siguruan të dhëna për ndryshimin e peizazheve të Himalajeve në Azinë Malore të Lartë dhe ishujt bregdetar dhe brigjet e Australisë Veriore.

Landsat 9 është i ngjashëm në dizajn me paraardhësin e tij, Landsat 8, i cili u lançua në vitin 2013 dhe mbetet në orbitë, por ka disa përmirësime. Sateliti i ri transmeton të dhëna me rezolucion më të lartë radiometrik përsëri në Tokë, duke e lejuar atë të zbulojë dallime më delikate, veçanërisht në zonat më të errëta si uji ose pyjet e dendura. Për shembull, Landsat 9 mund të dallojë më shumë se 16,000 nuanca të një ngjyre me gjatësi vale të caktuar; Landsat 7, sateliti që po zëvendësohet, zbulon vetëm 256 hije. Kjo ndjeshmëri e shtuar do t’i lejojë përdoruesit e Landsat të shohin ndryshime shumë më delikate se kurrë më parë.

“Drita e parë është një moment historik i madh për përdoruesit e Landsat – është shansi i parë për të parë vërtet llojin e cilësisë që ofron Landsat 9. Dhe ato duken fantastike, “tha Jeff Masek shkencëtari i projektit Landsat 9 i NASA-s në Qendrën e Fluturimeve Hapësinore Goddard. “Kur ne kemi Landsat 9 që funksionon në koordinim me Landsat 8, do të jetë kjo pasuri e të dhënave, që do të na lejojë të monitorojmë ndryshimet në planetin tonë vendas çdo tetë ditë.”

Landsat 9 mbart dy instrumente që kapin imazhe: Imazhi i Tokës Operacional 2 (OLI-2), i cili zbulon dritën e dukshme, infra të kuqe afër dhe me valë të shkurtër infra të kuqe në nëntë gjatësi vale, dhe sensorin termik Infra të Kuq 2 (TIRS-2), i cili zbulon rrezatimi termik në dy gjatësi vale për të matur temperaturat e sipërfaqes së Tokës dhe ndryshimet e saj.

Këto instrumente do t’u ofrojnë përdoruesve të Landsat 9 informacion thelbësor në lidhje me shëndetin e të korrave, përdorimin e ujitjes, cilësinë e ujit, ashpërsinë e zjarreve, shpyllëzimin, tërheqjen akullnajore, zgjerimin urban dhe më shumë.

“Të dhënat dhe imazhet nga Landsat 9 po zgjerojnë aftësinë tonë për të parë se si Toka ka ndryshuar gjatë dekadave”, tha Karen St. Germain, drejtore e Divizionit të Shkencës së Tokës në selinë e NASA-s në Uashington. “Në një klimë në ndryshim, aksesi i vazhdueshëm dhe i lirë në të dhënat e Landsat dhe të dhënat e tjera në flotën e vëzhgimit të Tokës të NASA-s, i ndihmon përdoruesit e të dhënave, duke përfshirë planifikuesit e qytetit, fermerët dhe shkencëtarët, të planifikojnë për të ardhmen.”

Ekipi Landsat 9 i NASA-s po kryen një periudhë kontrolli 100-ditore që përfshin testimin e sistemeve dhe nënsistemeve të satelitit dhe kalibrimin e instrumenteve të tij në përgatitje për dorëzimin e misionit tek USGS në janar. USGS do të operojë Landsat 9 së bashku me Landsat 8, dhe së bashku dy satelitët do të mbledhin afërsisht 1500 imazhe të sipërfaqes së Tokës çdo ditë, duke mbuluar globin çdo tetë ditë.

“Fotografitë e para të pabesueshme nga sateliti Landsat 9 janë një paraqitje e shkurtër e të dhënave që do të na ndihmojnë të marrim vendime të bazuara në shkencë për çështje kyçe, duke përfshirë përdorimin e ujit, ndikimet e zjarreve, degradimin e shkëmbinjve koralorë, tërheqjen e akullnajave dhe rafteve të akullit dhe shpyllëzimin tropikal.” tha ud Drejtori i USGS Dr. David Applegate. “Ky moment historik është kulmi i partneritetit tonë të gjatë me NASA-n në zhvillimin, nisjen dhe operacionet fillestare të Landsat 9, i cili do të mbështesë më mirë qëndrueshmërinë mjedisore, elasticitetin ndaj ndryshimeve klimatike dhe rritjen ekonomike – të gjitha duke zgjeruar një rekord të pashembullt të peizazheve në ndryshim të Tokës.”