Si të shikoni eklipsin e ardhshëm hënor – eklipsi i pjesshëm më i gjatë i shekullit

foto

Një eklips i pjesshëm hënor po vjen këtë muaj – dhe do të jetë më i gjati i këtij shekulli. Eklipsi do të ndodhë gjatë natës më 18 dhe 19 nëntor, kur hëna do të rrëshqasë në hijen e Tokës për 3 orë e 28 minuta, tha NASA. Hëna e fund nëntorit njihet edhe si “hëna e ngrirë”.

Në vitin 2018, ndodhi eklipsi total hënor më i gjatë: 1 orë, 42 minuta dhe 57 sekonda.

Eklipset totale të hënës ndodhin kur hëna përshkon hijen e Tokës dhe e gjithë hëna mbulohet. Eklipset e pjesshme hënore ndodhin kur hëna nuk kalon plotësisht në hijen e Tokës.

Do të ketë 228 eklipse hënore këtë shekull, midis viteve 2001 dhe 2100. Shumica e viteve do të kenë dy, ndërsa disa vite do të përjetojnë tre ose katër.

Maji 2021 pa një eklips total hënor, kështu që nëntori do të jetë eklipsi i dytë i këtij viti. Shumica e eklipseve zgjasin më pak se dy orë, kështu që 3 orë, 28 minuta dhe 23 sekonda që hëna do të jetë në eklips të pjesshëm, i kalon shumë të tjerët.

NASA thotë se nëse e lejojnë moti, “një pjesë e madhe e planetit” do të jetë në gjendje të shohë eklipsin – duke përfshirë Amerikën Veriore dhe Jugore, Azinë Lindore, Australinë dhe rajonin e Paqësorit – dhe mund të ndodhë më herët ose më vonë, në varësi të zonës tuaj kohore.

Vëzhguesit e Bregut Lindor të SHBA-së mund të fillojnë ta shohin atë pas orës 2 të mëngjesit dhe do të arrijë shikueshmërinë maksimale në orën 4 të mëngjesit. Vëzhguesit e Bregut Perëndimor mund të fillojnë ta shohin atë vetëm pas orës 23:00, me një maksimum në orën 1 të mëngjesit, sipas NASA-s.

Eklipset e pjesshme hënore mund të mos jenë aq spektakolare sa eklipset totale të hënës, por ato ndodhin më shpesh, që do të thotë
“Më shumë mundësi për të dëshmuar ndryshime të vogla në sistemin tonë diellor që ndonjëherë ndodhin para syve tanë,” thotë NASA.

NASA do të ketë një transmetim të drejtpërdrejtë të eklipsit hënor, i cili do të mbulojë pothuajse 97% të sipërfaqes së hënës së plotë.