NASA mbron vendimin për të ruajtur emrin JWST

foto

Zyrtarët e NASA -s janë duke qëndruar në vendimin e tyre për të ruajtur emrin e Teleskopit Hapësinor James Webb pavarësisht kritikave nga disa astronomë, përfshirë një që dha dorëheqjen nga një komitet këshillues në shenjë proteste.

Agjencia tha në një deklaratë me një fjali në fund të shtatorit se një rishikim historik nuk gjeti asnjë provë për të mbështetur pretendimet se James Webb mbikëqyri politikat më herët në karrierën e tij në Departamentin e Shtetit për të pastruar departamentin nga punonjësit LGBTQ, si dhe një rast që përfshinte një punonjës i NASA -s ndërsa Webb drejtonte agjencinë në vitet 1960.

“Ne nuk kemi gjetur asnjë provë në këtë kohë që urdhëron ndryshimin e emrit të teleskopit hapësinor James Webb,” tha Administratori i NASA -s Bill Nelson në deklaratën e dhënë për mediat. Zyrtarët e Agjencisë shtuan se nuk kishin informacion tjetër, përfshirë një raport, për të ofruar në lidhje me atë rishikim.

Shumë astronomë që nënshkruan një peticion duke kërkuar që JWST të riemërohej, kundërshtuan vendimin dhe mungesën e detajeve rreth tij. Kjo bëri që Lucianne Walkowicz, një astronom në Planetarium Adler në Çikago, të jepte dorëheqjen nga Komiteti Këshillimor i Astrofizikës i agjencisë, ose APAC.

“Trajtimi i pyetjeve të NASA -s në lidhje me James Webb si një zgjedhje për emërtimin e misionit të saj të ardhshëm kryesor ka bërë një farsë të këtij komiteti,” shkroi Walkowicz në një letër të hapur më 12 tetor, duke vënë në dukje se APAC i ka kërkuar agjencisë këtë çështje vitin e kaluar. Me Deklarata me një fjali ishte një “përgjigje fliptike, patetike”.

Në një takim të APAC të nesërmen, NASA dha më shumë informacion në lidhje me hetimin. Brian Odom, ushtruesi i detyrës së shefit të historisë së NASA -s, diskutoi rishikimin që ai bëri në akuzat kundër Webb.

“Ajo që gjetëm ishte se, me informacionin në dispozicion që kishim,” përfundoi ai, “nuk kishte prova. Kjo nuk do të thotë se nuk ka prova. Kjo do të thotë se ne nuk gjetëm prova në këtë hetim. “

Ai rishikim përfshinte intervista me historianë që kishin studiuar më parë Webb-in dhe ekzaminuan kërkimet e tyre. Agjencia gjithashtu punësoi një historian të kontratës për të hyrë në arkiva, por shumë nga ato arkiva mbeten të mbyllura për shkak të pandemisë, vuri në dukje ai. “Tani për tani, me informacionin historik që kemi në dorë, dhe me analizën që kemi bërë në provat në dispozicion, ne kemi përcaktuar se nuk ka prova të drejtpërdrejta.”

Odom konfirmoi se nuk kishte asnjë plan për të prodhuar një raport që detajonte ato gjetje. “Deri tani, nuk ka asnjë raport zyrtar dhe nuk ka asnjë qëllim për të hartuar një raport zyrtar,” tha ai. “Bisedat që kam pasur me administratorin dhe zyrën e administratorit gjatë këtij hetimi ishin të gjitha vetëm duke raportuar se nuk kishte prova për të raportuar në këtë kohë.”

Odom shtoi se ishte i impresionuar me mënyrën se si Nelson e konsideroi këtë çështje në ato biseda. “Ai definitivisht më dha gjithmonë përshtypjen se po e shikonte këtë në mënyrë objektive, se donte të shihte provat,” tha ai.

Çështja u ngrit përsëri në një takim të bashkisë së qytetit të 18 tetorit nga Drejtoria e Misionit Shkencor të NASA -s. Tre pyetjet e renditura më të larta të paraqitura përpara ngjarjes ishin në lidhje me hetimin e Webb, duke përfshirë nëse NASA do të publikojë më shumë detaje rreth tij.

Thomas Zurbuchen, administratori i asociuar i NASA -s për shkencën, rimori përmbledhjen historike të Webb. “Ata nuk gjetën, pas peshimit të gjithë kësaj, asnjë provë që të tregonte përfshirjen personale të Webb në rolin e tij drejtues ose ndonjë veprim të lidhur me Webb,” tha ai.

“Unë dua të pranoj se ky është një zhgënjim për disa apo edhe për shumë,” shtoi ai. “Ndërsa historia është gjithmonë e ndërlikuar, unë jam angazhuar në mënyrë aktive – dhe këtu unë flas për të gjithë ekipin tonë – për të provuar me veprimet tona tani që ne duam të jemi gjithëpërfshirës.”

Në takimin e APAC, Odom tha se hetimi do të vazhdonte sapo të rihapeshin arkivat historike. “Ne e kuptojmë që e kaluara nuk mbyllet kurrë, dhe nëse prova të reja dalin në dritë, ato prova do t’i paraqiten administratorit dhe që do të informojnë një vendim të ri,” tha ai.