Shikoni këtë prototip motorik hënor elektrik që funksionon për eksplorimin e hënës së NASA -s

foto

Roverët hënor janë zakonisht automjete elektrike me katër rrota, por një prototip i ri tregon se si një motoçikletë elektrike me dy rrota mund të ketë avantazhe serioze në hënë.

NASA aktualisht është në kërkim të roverit të ardhshëm hënor. Kompania gjermane e dizajnit të motoçikletave Hookie mendon se mund ta kenë atë.

Dhe me gjysmën e rrotave, sigurisht që kursen shumë peshë në krahasim me një kamionçinë të hënës.

Dizajnerët me bazë në Dresden ndërtuan prototipin e parë të Tardigrade, një emër që ata thonë se merr frymëzim nga mikroorganizmat ultra-mbijetues.

Përveç uljes së peshës, motoçikleta elektrike e ndërgjegjshme për hapësirën do të zvogëlonte ndjeshëm kërkesën për madhësinë e çdo ulëse hënore që e mbante atë në sipërfaqen e Hënës-ose do të lejonte më shumë motoçikleta rover në të njëjtën hapësirë si një biçikletë me katër rrota.

Çeliku duket si një zgjedhje e çuditshme për krahasim, veçanërisht duke marrë parasysh roverët origjinal hënor të ndërtuar nga korniza alumini. Por nuk ka asnjë debat për potencialin për ulje të peshës dhe vëllimit.

Tardigrade përdor pjesë të kornizës prej alumini të prerë me lazer dhe mbështet një mbulesë Kevlar të siguruar nga Dupont për të mbrojtur grupin e makinës nga rrezatimi i përjetuar jashtë atmosferës së Tokës.

Ky motor u sigurua nga CAKE, një prodhues suedez i motorëve elektrikë. Kompania përdor motorë 10 kW në shumicën e motoçikletave të saj elektrike. Duke supozuar se është përdorur i njëjti motor, ai do të ishte një përmirësim masiv në fuqi në krahasim me katër motorët origjinalë të roverit hënor me 190 W, me një fuqi totale prej vetëm 0.76 kW.

Ndërsa makina ishte relativisht e lehtë, gomat e mëdha të tullumbaceve pa ajër kërkonin më shumë kreativitet për tu dizajnuar. Ato u printuan në 3D duke përdorur 12 module poliuretani, të siguruara në buzët e biçikletës. Gomat pa ajër janë projektuar për t’u riparuar lehtësisht, nëse një modul dëmtohet në sipërfaqen hënore dhe kërkon zëvendësim.

Ideja e një motoçiklete hëne elektrike mund të tingëllojë e çuditshme, por NASA në fakt eksperimentoi me idenë në vitet 1960.

Zyra e Historisë e NASA -s konfirmoi se një biçikletë elektrike, ose ndoshta më saktë një skuter elektrik, u testua në një kohë për t’u përdorur në sipërfaqen e hënës. Ajo përfundimisht u mposht nga karrocat elektrike me katër rrota që ne i njohim dhe i duam, por të paktën fotografitë e NASA-s më poshtë na japin një paraqitje të shkurtër të asaj se si mund të dukej një histori alternative nëse biçikletat elektrike do të kishin arritur në Hënë.