NASA përgatitet të lëshojë DART për të devijuar asteroidin me ndikim kinetik

foto

DART do të jetë misioni i parë testues i mbrojtjes planetare në botë, i cili do të shkojë drejt asteroidit të vogël hënor Dimorphos, i cili rrotullohet rreth një asteroidi shoqërues më të madh të quajtur Didymos, dhe duke u përplasur qëllimisht në asteroid për të ndryshuar pak orbitën e tij. Ndërsa asnjë asteroid nuk përbën kërcënim për Tokën, ndikimi kinetik i DART do të provojë se një anije kozmike mund të lundrojë në mënyrë autonome drejt një asteroidi të synuar dhe ta godasë atë në mënyrë kinetike. Më pas, duke përdorur teleskopët me bazë në Tokë për të matur efektet e ndikimit në sistemin asteroid, misioni do të përmirësojë aftësitë e modelimit dhe parashikimit për të na ndihmuar të përgatitemi më mirë për një kërcënim aktual asteroid nëse dikush do të zbulohet ndonjëherë.

“DART do të jetë demonstrimi i parë i teknikës së ‘ndikuesit kinetik’ në të cilën një anije kozmike përplaset qëllimisht me një asteroid të njohur me shpejtësi të lartë për të ndryshuar lëvizjen e asteroidit në hapësirë,” tha Lindley Johnson, Oficeri i Mbrojtjes Planetare i NASA-s. “Kjo teknikë mendohet të jetë qasja më e pjekur teknologjikisht për zbutjen e një asteroidi potencialisht të rrezikshëm dhe do të ndihmojë ekspertët e mbrojtjes planetare të përsosin modelet kompjuterike të goditjes kinetike të asteroideve, duke dhënë një pasqyrë se si ne mund të shmangim objekte potencialisht të rrezikshme pranë Tokës në të ardhmen. ”

Gjatë një viti e gjysmë të fundit, ndërsa ndiqnin protokollet e shëndetit dhe sigurisë pandemike, inxhinierët ndërtuan DART nga një koleksion pjesësh në një anije kozmike të montuar plotësisht. Inxhinierët e pajisën anijen me teknologjitë e ndryshme që do të testojë misioni, duke përfshirë sistemin e shtytjes jonike NEXT-C të NASA-s, i cili ishte projektuar për të përmirësuar performancën dhe efikasitetin e karburantit për misionet në hapësirë të thellë, dhe një antenë të sheshtë, me vrima të larta për komunikim efikas midis Toka dhe anija kozmike.

Gjatë verës dhe fillimit të shtatorit, inxhinierët instaluan kamerën në bord të anijes kozmike DRACO (instrumenti i saj i vetëm), dy grupet e saj diellore që hapen secila në 28 këmbë dhe satelitin miniaturë të Agjencisë Hapësinore Italiane LICIACube që është projektuar për të kapur imazhe të DART ndikimi kinetik dhe pasojat e tij të menjëhershme.

“Është një mrekulli ajo që ka arritur ky ekip, me të gjitha pengesat në rrugë si COVID dhe zhvillimi i kaq shumë teknologjive të reja,” tha Elena Adams, inxhiniere e sistemeve të misionit DART në Laboratorin e Fizikës së Aplikuar Johns Hopkins (APL) në Laurel. , Maryland. “Por arsyeja pse ne ia dolëm deri më tani është sepse ekipi ynë është i emocionuar, jashtëzakonisht i mprehtë dhe ata me të vërtetë duan të tregojnë se nëse një asteroid do të vinte drejt Tokës, ne mund të parandalonim një katastrofë.”

Anija kozmike mbërriti në bazën e Forcave Hapësinore Vandenberg (VSFB) pranë Lompoc, Kaliforni, në fillim të tetorit pas një udhëtimi në vend. Anëtarët e ekipit DART që atëherë kanë përgatitur anijen për fluturim, duke testuar mekanizmat dhe sistemin elektrik të anijes, duke mbështjellë pjesët përfundimtare në batanije izoluese me shumë shtresa dhe duke praktikuar sekuencën e nisjes si nga vendi i nisjes ashtu edhe nga qendra e operacioneve të misionit në APL.

DART u drejtua për në objektin e përpunimit të ngarkesës së ngarkesës SpaceX në VSFB më 26 tetor. Dy ditë më vonë, ekipi mori dritën jeshile për të mbushur rezervuarin e karburantit të DART me afërsisht 110 paund (50 kilogramë) shtytës hidrazine për manovrat e anijes kozmike dhe kontrollin e qëndrimit. DART gjithashtu mbart rreth 130 paund (60 kilogramë) ksenon për motorin jonik NEXT-C. Inxhinierët ngarkuan ksenonin përpara se anija kozmike të largohej nga APL në fillim të tetorit.

Duke filluar nga 10 nëntori, inxhinierët do të “bashkojnë” anijen kozmike me përshtatësin që grumbullohet në majë të raketës SpaceX Falcon 9. Një ditë para nisjes, raketa do të dalë nga hangari dhe në platformën e nisjes në Space Launch Complex 4 East (SLC-4E), ku do të shtyjë anijen kozmike në hapësirë ​​dhe do të nisë udhëtimin e DART për në sistemin Didymos.

“Jam i habitur dhe mirënjohës që DART ka kaluar nga një vezullim në sy në një anije kozmike në përgatitje përfundimtare për nisje brenda 11 viteve,” tha Andy Cheng, drejtuesi i ekipit të hetimit DART në APL dhe ai që lindi idenë. e DART. “Ajo që e bëri të mundur ishte një ekip i mrekullueshëm që kapërceu të gjitha sfidat e ndërtimit të një anije kozmike për të bërë diçka që nuk ishte bërë kurrë më parë.”

Mundësia e parë e lëshimit të DART është planifikuar për 23 nëntor në orën 22:20. PST. Nëse moti ose çështje të tjera pengojnë një nisje në natën e parë, ekipi do të ketë një mundësi shtesë për të nisur ditën tjetër. Nëse është e nevojshme, përpjekjet e mëvonshme të nisjes mund të ndodhin deri në shkurt 2022.