NASA përjashton mundësinë e lëshimit të Crew Dragon në fundjavë dhe mund të sjellë ekuipazhin e stacionit në shtëpi fillimisht

foto

NASA ka përjashtuar mundësinë e nisjes në fundjavë për një SpaceX Crew Dragon që do të transportonte katër astronautë në Stacionin Ndërkombëtar të Hapësirës, ​​duke e shtyrë fluturimin e Crew-3 për të hënën më herët për shkak të motit të keq të pritshëm, thanë zyrtarët e agjencisë të enjten.

Duke pasur parasysh një parashikim të pasigurt, menaxherët e misionit mund të zgjedhin në vend të kësaj të sjellin katër astronautë të stacionit – Crew-2 – përsëri në Tokë së pari, duke vonuar nisjen e Crew-3 për më vonë javën e ardhshme.

“Ekipet e misionit do të marrin një vendim përfundimtar nëse do t’i japin përparësi nisjes së Crew-3 ose kthimit të Crew-2 në ditët në vijim bazuar në gjasat e kushteve të favorshme për një splashdown të ​​Crew Dragon ose lëshimin e Crew Dragon,” tha NASA në një postim në blog pasdite. . “NASA dhe SpaceX po rishikojnë gjithashtu kohën e nevojshme midis operacioneve të nisjes ose kthimit.”

Nëse NASA ecën përpara me nisjen e Crew-3 të hënën, ngritja nga platforma 39A në Qendrën Hapësinore Kennedy do të synohej për orën 21:51. LINDJE. Nëse Ekuipazhi-2 urdhërohet fillimisht në shtëpi, shkëputja mund të bëhet që në orën 13:05. Të dielën për një spërkatje në brigjet e Floridës të hënën.

SpaceX kërkon disa ditë për të kaluar nga operacionet e rikuperimit të Crew Dragon në një fushatë nisjeje dhe një ulje të hënën nga astronautët e Crew-2 do të vononte më tej nisjen e zëvendësuesve të tyre.

Ai gjithashtu do të parandalonte një “dorëzimi të drejtpërdrejtë” në të cilin një ekuipazh i stacionit në dalje shpenzon disa ditë me zëvendësuesit e tyre, duke i njohur ata me operacionet laboratorike.

“Këto janë vendime dinamike dhe komplekse që ndryshojnë nga dita në ditë,” tha Steve Stich, menaxher i Programit Komercial të NASA-s, në postimin në blog. “Moti në nëntor mund të jetë veçanërisht sfidues, kështu që qëllimi ynë është të ecim përpara në plan me probabilitetin më të lartë të sigurimit të misionit dhe sigurisë së ekuipazhit.”

Astronautët e ekuipazhit 3 Raja Chari, Thomas Marshburn, Kayla Barron dhe astronauti i Agjencisë Evropiane të Hapësirës Matthias Maurer fillimisht planifikuan të niseshin më 31 tetor. Por fluturimi u shty për të mërkurën për shkak të valëve të larta në Oqeanin Atlantik përgjatë trajektores së Crew Dragon për në orbitë ku ekuipazhit mund t’i duhet të tentojë një ulje emergjente në një abort.

Fluturimi më pas u vonua të paktën të shtunën për shkak të një problemi mjekësor të paspecifikuar me një nga anëtarët e ekuipazhit. Në postimin në blog të së enjtes, NASA tha se çështja mjekësore është ende duke u monitoruar, por pritet të pastrohet deri në momentin kur Crew-3 të nisë, kurdo që të jetë kjo.

Vonesa e nisjes për të hënën më herët ishte për shkak të “erërave të larta të ngritjes, reve kumulus dhe kufizimeve të fushës elektrike sipërfaqësore” të parashikuar të shtunën, tha NASA, dhe motit të papranueshëm të uljes të dielën përgjatë trajektores së ngjitjes.

“Ekipet e misionit janë ende duke monitoruar kushtet e motit për një përpjekje për nisje të hënën, 8 nëntor,” tha NASA. “Shqetësimi kryesor operacional është erërat e forta në jastëk dhe kushtet e pafavorshme në rrezen e poshtme.”

Ndërkohë, ora po troket në Crew-2 Dragon.

Astronautët e Crew-2 – komandanti Shane Kimbrough, Megan McArthur, astronauti i Agjencisë Hapësinore Evropiane Thomas Pesquet dhe fluturuesi japonez Akihiko Hoshide – u nisën në stacion më 23 prill. Një spërkatje e të hënës do të mbyllte një mision që përfshin 199 ditë, vetëm 11 ditë turp të certifikimit 210-ditor të anijes.