NASA regjistron një tërmet masiv 90-minutësh në tërmetin e tretë të madh në një muaj

foto

Lander -i InSight i NASA -s ka matur një nga tërmetet më të gjatë deri më tani, i cili kishte dridhje prej 4.2 në magnitudë dhe zgjati gati një orë e gjysmë.

Lander ka qenë në planetin e kuq për 1000 ditë dhe dridhja ishte më e madhja e regjistruar nga anija që kur mbërriti për herë të parë në 2018.

Kjo madhësi është e barabartë me madhësinë më të madhe të regjistruar ndonjëherë në Mars, por në Tokë, nuk do të konsiderohej shumë pasi më shumë se 10,000 të atij niveli zbulohen çdo vit.

Ishte tërmeti i tretë i madh brenda një muaji dhe nuk është e qartë nëse ka pasur tërmete të mëdhenj dhe ato kanë shkuar të pazbuluara.

NASA nisi InSight për të studiuar valët sizmike dhe për të mësuar më shumë rreth planetit të kuq për të kuptuar më mirë sesi u formua.

Valët ndryshojnë ndërsa udhëtojnë nëpër koren, mantelin dhe bërthamën e një planeti, duke u siguruar shkencëtarëve një mënyrë për të parë thellë nën sipërfaqe.

InSight mbështetet kryesisht në fuqinë diellore për ta mbajtur atë, dhe në fillim të këtij viti orbita shumë eliptike e Marsit e largoi atë nga dielli dhe uli temperaturat.