Nintendo bëhet kompania më e madhe në industrinë e lojërave dhe ndoshta në botë për të thënë jo faleminderit për përdorimin e AI gjeneruese

foto

I raportuar fillimisht nga TweakTown, presidenti i Nintendo Shuntaro Furukawa tha se kompania nuk po planifikonte të përdorte teknologjinë gjeneruese të AI për lojërat e saj në një thirrje të fundit investitore. Kujdesi i Furukawa është në kontrast të plotë me shumicën e kompanive të teknologjisë dhe lojërave, të cilat ose po ndjekin me entuziazëm inteligjencën artificiale gjeneruese, ose e lënë derën e hapur për ta bërë këtë në të ardhmen.

foto

Në përgjigje të pyetjes së katërt në transkriptin e thirrjes së investitorit, Furukawa tha sa vijon (marrë nëpërmjet përkthimit me makinë dhe redaktuar për qartësi):

foto

“Në industrinë e lojërave, teknologjia e ngjashme me AI është përdorur prej kohësh për të kontrolluar lëvizjet e personazheve të armikut, kështu që unë besoj se zhvillimi i lojës dhe teknologjia AI kanë qenë gjithmonë të lidhura ngushtë.

Inteligjenca artificiale gjeneruese, e cila ka qenë një temë e nxehtë kohët e fundit, mund të jetë më kreative [në përdorimin e saj], por gjithashtu e kuptoj se ka probleme me të drejtat e pronësisë intelektuale.

Kompania jonë ka [kishte] njohuritë për të krijuar përvoja optimale të lojërave për klientët tanë për dekada.

Ndërsa jemi fleksibël në përgjigjen ndaj zhvillimeve teknologjike, ne dëshirojmë të vazhdojmë të ofrojmë vlerë që është unike për ne dhe nuk mund të krijohet thjesht nga teknologjia.”

Pavarësisht shqetësimeve ligjore, krijuese dhe etike rreth mjeteve gjeneruese të AI që gërvishtin internetin për të dhëna imazhi dhe teksti për të nxjerrë në pah një formë të rikonfiguruar, të bashkuar, nxitimi i arit— disa mund të thonë flluskë —përreth teknologjisë nuk tregon shenja ngadalësimi. së shpejti.

Google tani fut një kuti të vogël përgjigjesh të krijuar nga AI mbi rezultatet e kërkimit që dëshironi, e cila ndonjëherë do t’ju thotë të pini urinim ose të hani gurë⁠ — meqë ra fjala, mund ta çaktivizoni atë në mënyrë efektive— ndërkohë që Microsoft hyri në një partneritet me një dialog me AI kompania për lojëra në fund të vitit të kaluar, dhe së fundmi iu desh të tërhiqej nga zbatimi i një veçorie “Recall” të AI që do të gjurmonte të gjithë aktivitetin në disa kompjuterë të rinj Windows. Prodhuesi i kudogjendur i GPU-ve, Nvidia, ndërkohë, është bërë kompania më e vlefshme në botë në anën e pasme të çipave të saj që fuqizojnë modelet më të profilit të lartë të AI.

Kjo atmosferë karnavalesh është ajo që e bën përgjigjen e Furukawa-s kaq befasuese dhe freskuese. Gjëja më e madhe që zakonisht ju lejohet të thoni në skriptin standard të CEO-ve nëse jeni të kujdesshëm për AI gjeneruese është se po e “shikoni” ose “duke marrë parasysh të gjitha opsionet në tryezë”. Përgjigja e Furukawa është shumë më e qartë dhe Nintendo është kompania më e madhe në industrinë e lojërave, nëse jo në botë, që ka një qëndrim të tillë.

Megjithatë, në shumë mënyra, kjo përgjigje ndihet në mënyrë të përsosur, klasikisht “Nintendo”. Siç thekson TweakTown, Nintendo është një kompani jashtëzakonisht kontestuese që ruan me xhelozi pronën e saj intelektuale. Zakonisht, kjo manifestohet në mënyra që janë të dëmshme për fansat dhe konsumatorët: armiqësia e saj legjendare ndaj modave, artit të fansave dhe lojërave të fansave, ose përpjekjet e saj të dyfishuara së fundmi për të shtypur emulatorët dhe faqet e pritjes së ROM-it. Por në këtë rast të veçantë, me modelet e inteligjencës artificiale që mbështeten në sasi të mëdha të dhënash me pak respekt për pronësinë, ligji i hekurt i IP-së e ka udhëhequr presidentin e kompanisë Furukawa në një drejtim të matur dhe largpamës.

Për t’i dhënë Nintendo pak më shumë kredi, është gjithashtu një lëvizje që përputhet me historinë krijuese të kompanisë: Nintendo vendos tendencat në vend që t’i ndjekë ato. Në anën e teknologjisë, Nintendo zakonisht përdor pajisje më të vjetra me fuqi më të ulët për të nxitur përvoja të reja që askush tjetër nuk i kishte menduar: shpikja e lojërave në dorë siç e njohim ne me Game Boy, pastaj rishpikja e saj me Switch, ose frymëzimi i një gjenerate të kontrollit më të vogël të lëvizjes. imitues me Wii. Ecja në gjumë në reklamat e inteligjencës artificiale nuk përputhet me atë histori⁠ – por përsëri, as ecja në gjumë në NFT-të, sado e paqartë mund të ketë qenë.

Pra, ndoshta duhet ta kishim parë këtë që vinte nga Nintendo, por unë ende e shoh atë ngushëlluese dhe qetësuese mes valës së vazhdueshme të fabulizmit të AI, edhe pse shumë nga vendimet e tjera të nivelit të lartë të Nintendo në vitet e fundit më kanë lënë të frustruar me kompaninë.