Nisja e Pixel 6 konfirmon se Google nuk kujdeset për shumicën e tregjeve globale

foto

Kur Google tha se po merrej seriozisht me ambiciet e tij harduerike me serinë Pixel 6, u emocionova. Google ka qenë shumë konservator kur bëhet fjalë për disponueshmërinë globale të pajisjeve të tij dhe mezi prisja që kjo të ndryshonte me Pixel 6. Megjithatë, nuk është kështu; Pixel 6 dhe Pixel 6 Pro janë të kufizuar në një duzinë vendesh anembanë botës, që do të thotë se shumica e klientëve që kërkojnë të kenë në dorë harduerin e Google janë lënë jashtë.

Ky është një dështim i vërtetë, sepse nga pikëpamja harduerike, Pixel 6 dhe 6 Pro janë ndër pajisjet më të mira që Google ka prezantuar deri më sot. Ato përmbajnë dizajne të mrekullueshme, silikon me porosi të bërë në bashkëpunim me Samsung dhe kamera që mund të përdorin telefonat më të mirë Android. Më e mira nga të gjitha, Pixel 6 me 599 dollarë dhe Pixel 6 Pro me 899 dollarë nënvlerësuan ndjeshëm rivalët e tyre të menjëhershëm. Nëse Google do të ishte vërtet serioz në lidhje me harduerin, kjo do të kishte qenë koha ideale për të bërë një shtytje globale dhe për të lansuar serinë Pixel 6 në shumicën e tregjeve ndërkombëtare.

Sigurisht, kjo nuk është e re. Shkrova një postim të ngjashëm vitin e kaluar kur Google ndau detaje mbi disponueshmërinë e Pixel 5, me atë telefon të shitur në vetëm nëntë vende. Seria Pixel 6 po debuton gjithashtu në të njëjtat nëntë tregje: SHBA, MB, Kanada, Japoni, Australi, Tajvan, Gjermani, Francë dhe Irlandë. Ajo do të bëjë rrugën e saj në Spanjë, Itali dhe Singapor në fillim të vitit 2022.

Seria Pixel 2 ishte gjithashtu e kufizuar globalisht, duke u lançuar në vetëm nëntë vende. Pixel 3 rezultoi pak më mirë duke debutuar në 13 vende, por Pixel 4 ishte gjithashtu i kufizuar në nëntë tregje. Pixel 4a u lançua në 13 vende dhe Pixel 5 u shit në nëntë tregje. Në të kundërt, Samsung shet telefonat e tij në 130 vende të botës.

Ndërsa Google ka prodhuar telefona për pesë vjet tani, thjesht nuk ka shkallën për t’u përballur me kompanitë si Samsung, vëren Navkendar Singh, Drejtor i Kërkimeve në IDC India. “Google nuk ka arritur ende shkallën (prodhimi/vëllimet, shtrirja dhe marketingu) e konkurrencës së tij, përkatësisht Apple dhe Samsung në hapësirën e harduerit të smartfonëve. Pra, ndërsa dy të tjerët janë në gjendje të gjenerojnë vëllime masive me çdo lëshim të ri në dhjetëra tregjet në të njëjtën kohë, Google e ka të vështirë të menaxhojë furnizimet (më shumë tani) dhe të gjenerojë vëllime ndërsa konkurron me operatorë kaq të fortë”.

Singh tha se Google i kufizon pajisjet e tij në tregje të zgjedhura sepse ka kuptuar se cilat vende funksionojnë më mirë kur bëhet fjalë për nxitjen e momentit fillestar. “Me lansimet e Pixel 4 dhe 5, Google ka kuptuar se cilat tregje po punojnë mirë për formacionin e tij Pixel dhe gjeneron pranueshmëri në ato tregje, p.sh., Japoni, Britani të Madhe, Gjermani, Francë përveç Shteteve të Bashkuara dhe Kanadasë. Kjo ndihmon në duke gjeneruar një valë fillestare interesi nga këto tregje.”

Edhe pas lançimit të pajisjeve në valë të vogla në të kaluarën, Google nuk ka arritur të shohë ndonjë rritje të vërtetë për serinë e saj të pixel. Singh thotë se ekziston një mundësi reale që kjo të ndryshojë me serinë Pixel 6 – me kusht që Google të mund të zgjidhë disponueshmërinë dhe marketingun e operatorit. “Duke marrë parasysh pikat e forta të Apple dhe Samsung, do të jetë sfiduese të gjesh hapësirën e rafteve dhe mendimin e konsumatorëve, por me linjën e Pixel 6 është e mundur të gjenerohen vëllime këtë herë, më shumë se çdo herë në të kaluarën për Google.”

Në nivel personal, jam i mërzitur që Google nuk lançon telefonat e tij kryesorë në Indi. E bëri këtë deri në serinë Pixel 3, por me 90% të shitjeve në Indi të fokusuara në kategorinë nën 300 dollarë, është e qartë se Google nuk ka në plan të sjellë pajisjet e saj më të mira në vend. “Google e ka pasur gjithmonë të vështirë të gjejë vëllime të arsyeshme për të justifikuar praninë në këtë treg intensivisht konkurrues ku shitësit me bazë në Kinë janë kaq agresivë me marketing të lartë decibel dhe thellësi / gjerësi të shpërndarjes,” vëren Singh.

Për më tepër, fakti që India nuk ka një ekosistem shitjesh të bazuar në operatorë është një faktor në vendimin e Google për të mos lançuar serinë Pixel 6 në vend, thotë Singh. Të gjitha vendet ku Google po shet telefonat e tij të fundit varen nga subvencionet e operatorëve.

Bazuar në këtë arsyetim, ka kuptim që Google të kufizojë pajisjet e tij në disa tregje derisa të ndërtojë shkallën për të synuar një lëshim global. Mendova se do të ishte rasti këtë vit me Pixel 6 dhe 6 Pro, por nuk është kështu; na duhet vetëm të presim edhe pak. Nëse nuk jeni në një nga nëntë vendet ku telefonat janë në shitje, do të duhet të kërkoni diku tjetër. Fatmirësisht, nuk ka mungesë zgjedhjeje në kategorinë e flamurit.

Në fund të fundit, Google po i pozicionon telefonat e tij më të fundit si alternativa të mundshme për serinë Galaxy S21, dhe ndërsa kjo është mënyra më e mirë e gjigantit të kërkimit për të hyrë në pjesën e tregut të Samsung, mbetet për t’u parë nëse mund ta bëjë këtë.