“Whoa whoa”: Shpikësi i iPod-it i shikon “risqet vërtet të mëdha” të Apple

foto

Ndërsa bashkimi me Apple, kompania më e vlefshme në botë, duket si një gjë pa mend sot, gjërat ishin ndryshe në vitin 2001. Pikërisht atëherë CEO Steve Jobs kërkoi – jo e pyeti – që Tony Fadell t’i bashkohej kompanisë për të krijuar një pajisje novatore. Por njeriu që do të vazhdonte të shpikte iPod-in fillimisht e kundërshtoi idenë.

“Unë isha si ‘whoa whoa’,” më thotë Fadell gjatë një interviste për Zoom për të përkujtuar 20-vjetorin e iPod më 23 tetor. “Atëherë për të shkuar në Apple duhet të ishe goxha i çmendur.”

Në fillim të vitit 2001, ndërsa po zhvillonte MP3 player-in e tij, Fadell u emërua si konsulent nga Apple, i cili i kërkoi atij të krijonte prototipa të ndryshëm për një riprodhues muzikor dixhital që do të punonte me softuerin iTunes të sapo shpallur të kompanisë. Ai qartësisht i bëri përshtypje Jobs. “Ne po e ndërtojmë këtë, dhe ju tani do të bashkoheni me ne për ta ndërtuar atë,” kujton Fadell duke thënë Jobs.

Natyrisht, Fadell përfundimisht ra dakord dhe drejtoi ekipin që ndërtoi një nga produktet më domethënëse në historinë e Apple – një që është ende i disponueshëm në faqen e Apple (megjithëse në një formë shumë të ndryshme). IPod e ktheu një kompani që luftonte me shitjet dhe një pjesë të vogël të tregut të kompjuterëve personal në një central elektronik të konsumit. Ai gjithashtu revolucionarizoi biznesin e muzikës dixhitale, duke shkatërruar në mënyrë efektive CD-të dhe duke i kthyer MP3-playerët ikonë të bardhë të Apple dhe kufjet e tyre të bardha të kudogjendura, në një simbol statusi.

Më e rëndësishmja, shumica e punës së hershme në iPod hapi rrugën për iPhone, produkti novator i ardhshëm i Apple. IPhone ndryshoi pothuajse gjithçka në lidhje me mënyrën se si jetojmë dhe bashkëveprojmë me pajisjet tona celulare dhe e bëri Apple, tani me vlerë 2.42 trilion dollarë, kompania më e vlefshme në botë.

Fadell, i cili vazhdoi suksesin e tij në iPod duke themeluar prodhuesin e produkteve inteligjente në shtëpi Nest Labs (më vonë i blerë nga Google), më foli gjatë ditëve të hershme “të çmendura” të zhvillimit në iPod, pse mendon se pati sukses dhe si e duroi disi testin. të kohës. Kjo është historia e tij.

Apple nuk pranoi të shtonte asgjë në histori.

Fadell, 52 vjeç, veshi një këmishë me mëngë me ngjyrë ulliri dhe një palë AirPods Max dhe foli me animacion në bisedën tonë me video. Veterani i Silicon Valley, i cili kishte marrë pjesë në Philips Electronics dhe në spinoff të Apple Magic përpara se të merrte pjesë në koncertin e Apple, kujtoi ato ditë të hershme.

Kur ekzekutivi i Apple, Jon Rubinstein, i cili kishte për detyrë të krijonte një muzikant, trokiti në fillim të vitit 2001, Fadell tashmë ishte duke punuar në startup -in e tij, Fuse Systems, me qëllim krijimin e një MP3 player kryesor. Ishte një treg i sapolindur, me më shumë se një duzinë lojtarësh nga kompani të ndryshme duke përfshirë Creative Labs dhe RCA. Problemi: Shitjet e pajisjeve, të cilat kushtojnë disa qindra dollarë secila, arritën vetëm në 500,000 njësi në vitin 2000, sipas Shoqatës së Konsumatorëve Elektronikë. Vetë siguresa u përball me shumë refuzime. Sidoqoftë, Fadell e pa koncertin e konsulencës Apple si një shans për të mbajtur gjallë projektin e tij.

“Unë do të hyj dhe do të konsultohem,” tha ai. “Unë do të fitoj para dhe do të vazhdoj shoqërinë time.”

Ai kaloi afërsisht shtatë javë duke hulumtuar opsione të ndryshme për një luajtës muzikor dixhital, duke tërhequr kërkime nga kompania e tij. Në fund të fundit, ai ndërtoi tre makete të bëra prej polistireni dhe përdori peshën e peshkimit të gjyshit të tij për t’i dhënë sasinë e duhur të peshës.