Notepad i Microsoft-it kontrollohet drejtshkrimi dhe korrigjohet automatikisht 40 vjet pas lançimit

foto

Microsoft më në fund po nxjerr kontrollin drejtshkrimor dhe korrigjimin automatik për aplikacionin e tij Notepad në Windows 11, më shumë se 40 vjet pasi redaktori i thjeshtë i tekstit u prezantua për herë të parë në Windows në 1983. Gjigandi i softuerit filloi testimin e të dy funksioneve në mars dhe tani ka filluar në heshtje t’i mundësojë ato për të gjithë përdoruesit e Windows 11 ditëve të fundit.

foto

Veçoria e kontrollit të drejtshkrimit në Notepad është pothuajse identike me mënyrën se si Word ose Edge theksojnë fjalët e shkruara gabimisht, me një nënvizim të kuq për të treguar qartë gabimet. Unë them pothuajse identike sepse kur klikoni me të djathtën mbi një fjalë të shkruar gabim në Notepad, nënmenyja e drejtshkrimit nuk zgjerohet automatikisht siç bën Microsoft në Word, kështu që ju duhet të klikoni përsëri për të parë një listë të drejtshkrimeve të sakta.

Është e çuditshme që Microsoft nuk e ka miratuar plotësisht mënyrën se si funksionon kontrollimi i drejtshkrimit në Word, veçanërisht duke pasur parasysh që kompania tregoi aftësinë për të klikuar me të djathtën dhe për të zgjedhur menjëherë korrigjimin në Notepad gjatë fazës së testimit beta. Microsoft Word kishte për herë të parë një veçori të kontrollit të drejtshkrimit në 1985, kur fillimisht njihej si Multi-Tool Word për sistemet Xenix dhe MS-DOS. Microsoft fillimisht krijoi Notepad, i cili fillimisht u njoh si Multi-Tool Notepad në 1983, për të qenë një version i zhveshur i Word-it.

foto

Ju mund të aktivizoni ose çaktivizoni kontrollin drejtshkrimor në bazë të llojit të skedarit në Notepad për Windows 11, kështu që nëse nuk dëshironi të shihni korrigjime në skedarë si .md, .srt, .lrc ose .lic, atëherë ato mund të ndryshohen në cilësimet menu. Kontrolli i drejtshkrimit çaktivizohet gjithashtu automatikisht në skedarët e regjistrit dhe llojet e tjera të skedarëve që lidhen me kodimin. Microsoft ka shtuar gjithashtu korrigjimin automatik në Notepad, që do të thotë se gabimet e shtypit korrigjohen automatikisht kur aktivizohet kontrollimi i drejtshkrimit. Korrigjimi automatik mund të çaktivizohet gjithashtu në cilësimet e Notepad.

Microsoft ka shtuar gradualisht gjithnjë e më shumë veçori në aplikacionin e tij Notepad për Windows 11, pikërisht në kohën që kompania të heqë aplikacionin e integruar WordPad nga Windows 11 më vonë këtë vit. Notepad tani ka numërimin e karaktereve, modalitetin e errët, skedat, integrimin e Copilot dhe madje edhe një fidget spinner virtual.