Përditësimi i Windows 11: Pesë pyetje për të bërë së pari

foto

Më 5 tetor, Microsoft do të fillojë zyrtarisht lëshimin e Windows 11 për publikun e gjerë. Përmirësimet kryesore të sistemit operativ janë gjithmonë një temë polarizuese, siç e di çdo lexues i vjetër i kësaj kolone, dhe Windows 11 premton të jetë një nga lëshimet më të diskutueshme të Microsoft -it në vite.

Lajmi i mirë është se ky azhurnim nuk do të jetë një azhurnim i detyrueshëm i veçorive, siç ishte për miliona klientë të Microsoft në vitet e para të epokës së Windows 10.

Në vend të kësaj, rrethanat unike të lançimit të Windows 11, më së shumti kërkesat e tij të rrepta minimale të harduerit, ngrenë një mori pyetjesh të reja të cilave kushdo që mendon për këtë azhurnim duhet t’u përgjigjet para se të vazhdojë me përditësimin.

Le t’i kalojmë ato së bashku.

Ose, për ta thënë ndryshe: Çfarë mund të shkojë keq?

Skenari më i keq në çdo ndryshim të madh në sistemin tuaj operativ, natyrisht, është mundësia që azhurnimi të dështojë në mënyrë katastrofike, duke e lënë makinën tuaj në një gjendje të papërdorshme.

Për fat të mirë, në epokën moderne të Windows, kjo mundësi është jashtëzakonisht e pamundur. Këto ditë, përditësimet e veçorive të Windows përdorin një instalues ​​të bazuar në imazhe që lejon programin Setup të kthejë me lehtësi çdo ndryshim nëse has një problem gjatë rrugës. Në shumicën e rasteve, gjithçka që humbni me një azhurnim të dështuar është pak kohë.

Por kjo nuk do të thotë që potenciali për përçarje është zero. Nëse zbuloni pas përfundimit të suksesshëm të azhurnimit se një pjesë kryesore e harduerit ose softuerit nuk funksionon më, do të humbni produktivitetin (dhe ndoshta të shpenzoni para) ndërsa kërkoni ose një zëvendësim ose rifilloni përmirësimin me dorë për të rivendosur aftësitë që mungojnë.

Edhe nëse gjithçka funksionon siç pritej, ka ende një efekt anësor që ia vlen të merret parasysh: ndërprerja në rrjedhën tuaj të punës. Ndryshimet në veçoritë që përdorni rregullisht mund t’ju ​​ngadalësojnë. (Pas muajsh të përdorimit të një versioni paraprak të Windows 11, për shembull, unë jam akoma duke u përshtatur me File Explorer të ri. Microsoft i zhvendosi opsionet Cut/Copy/Paste nga shënimet e bazuara në tekst në menunë e klikimit të djathtë në një rresht të ikona të vogla përgjatë pjesës së sipërme të asaj meny.)

Dhe sigurohuni që të shikoni listën e veçorive që po hiqen në Windows 11. Nëse mbështeteni në ndonjërën prej këtyre opsioneve, mund të dëshironi të mendoni dy herë për azhurnimin.

Që nga fillimi i epokës së Windows, kërkesat minimale të sistemit për secilin version të ri kanë qenë jashtëzakonisht minimale, duke vendosur një shirit të ulët që zakonisht valëvitej nëpër të gjithë kompjuterët më të vjetër. Si rezultat, shumica e pronarëve të PC (dhe veçanërisht entuziastët e Windows) janë mësuar të instalojnë ato azhurnime në pajisjet e vjetra.

Sa vjec? Unë dëgjoj rregullisht nga njerëz që përfitojnë nga azhurnimi falas i Windows 10 në makinat që janë më shumë se 10 vjeç. (Sipas lexuesve të mi, shumë nga ato pajisje kompjuterike të lashta e trajtojnë çuditërisht mirë versionin e fundit të Windows, por unë tërhiqem …)

Me Windows 11, Microsoft po merr një qëndrim shumë më të ashpër, me kërkesa të rrepta të CPU që do të sigurojnë që lëshimi i tij i fundit të jetë i disponueshëm si një azhurnim vetëm në kompjuterët e projektuar dhe shitur në vitin 2019 ose më vonë. Në përgjithësi, keni nevojë për një kompjuter me një CPU Intel Core (Gjenerata e 8 -të ose më vonë) ose një CPU AMD Zen 2. (Për detaje, shihni “Windows 11: Microsoft qëndron i vendosur në kërkesat e harduerit.”)

Mënyra më e lehtë për të kontrolluar nëse kompjuteri juaj është i pajtueshëm është të ekzekutoni aplikacionin PC Health Check, i cili përfshin një kontrollues të pajtueshmërisë Windows 11. Nëse pajisja juaj kalon të gjitha kontrollet, ju merrni një ekran si ai i treguar këtu.

Nëse ka një problem, raporti i detajuar i pajtueshmërisë tregon saktësisht se ku qëndron ai problem. Nëse mbështetja TPM 2.0 është e shënuar si bllokues i azhurnimit, mund të jeni në gjendje ta zgjidhni problemin thjesht duke aktivizuar funksionin në firmware -in e sistemit tuaj. Çështjet e pajtueshmërisë me CPU, megjithatë, janë të pamundura për t’u kapërcyer duke përdorur mekanizma të mbështetur. Microsoft thotë se ju ende do të jeni në gjendje të instaloni manualisht sistemin operativ në pajisje të pambështetura, por nuk do të jeni në gjendje të azhurnoni. Alsoshtë gjithashtu e mundur që pajisjeve të pambështetura t’i mohohen përditësimet e ardhshme.

Ju bëni kopje rezervë të të dhënave tuaja rregullisht, apo jo? Nëse jeni si shumica e njerëzve, me siguri jeni prapa në kopjet rezervë dhe nuk keni testuar restaurime kohët e fundit. Nëse duhet një azhurnim i madh i sistemit operativ për t’ju bindur që të kopjoni gjithçka siç duhet, konsiderojeni atë një bonus.

Ndoshta nuk do të keni nevojë për këto kopje rezervë, por më besoni: Vërtetë nuk ia vlen të marrësh rastin që të jesh ai i rrallë, i pafat që has në një problem.

Së paku, ju dëshironi një kopje rezervë të të gjithë skedarëve të rëndësishëm të të dhënave. Mbajtja e pjesës më të madhe të skedarëve tuaj të të dhënave në një shërbim të sigurt të bazuar në re (OneDrive, Google Drive ose Dropbox, për shembull) ofron një shtresë shtesë mbrojtjeje dhe gjithashtu e bën më të lehtë kalimin midis kompjuterëve (përfshirë Mac). Ky opsion gjithashtu ju lejon të përdorni skedarët në një pajisje celulare.

Sigurisht, kopja më e mirë është një imazh i sistemit, i cili ju lejon të rivendosni konfigurimin tuaj aktual në rast të problemeve. Ju mund të përdorni programin e nderuar të Windows 7 Backup, i cili është ende i disponueshëm në Windows 10 dhe Windows 11. Për sugjerime mbi softuerët e palëve të treta që mund ta kryejnë këtë punë me lehtësi, shihni udhëzuesin e ZDNet për “Softuerin më të mirë të kopjimit të Windows dhe Mac”.

Edhe pse do të jetë e mundur të instaloni Windows 11 në pajisjet e mbështetura që në 5 Tetor 2021, ju keni mundësi përtej asaj date. Ju mund ta vononi azhurnimin deri në një kohë të zgjedhur nga ju, ose mund të zgjidhni të mos e përmirësoni fare.

Po, kurrë nuk është një opsion. Nëse vendosni të mos azhurnoni, thjesht duhet të jeni në gjendje të injoroni azhurnimet opsionale nga Microsoft dhe të qëndroni me Windows 10 derisa të mos mbështetet më, gjë që ju jep deri në vitin 2025 ose më shumë për të marrë parasysh atë që vjen më pas.

Edhe kur shfaqet ai azhurnim opsional, mund ta injoroni për një ose dy muaj. Ose gjashtë ose tetë muaj nëse kjo është kënaqësia juaj. Një opsion i arsyeshëm për njerëzit e kujdesshëm mes nesh është të presim derisa të dalin disa përditësime të sigurisë mujore dhe pastaj të azhurnohen në fillim të vitit 2022. Lërini adoptuesit e hershëm të zbulojnë defektet më serioze dhe t’i japin Microsoft -it një shans për të lëshuar përditësime për të shtypur ato defekte.

Ju gjithashtu keni mundësinë të jeni ndër adoptuesit më të hershëm. (Microsoft i quan ata klientë kërkues, si në ata që kërkojnë përmirësimin para se të ofrohet.) Nëse jeni ju, kthehuni pas 5 tetorit dhe unë do të kem udhëzime sesi të instaloni Windows 11 me dorë.

A duhet të bëni një instalim të pastër ose të azhurnoni një instalim ekzistues të Windows? Thjesht bërja e asaj pyetjeje është një mënyrë e shkëlqyeshme për të filluar një argument midis ekspertëve të Windows.

Nuk ka përgjigje të saktë, natyrisht. Përditësimi mbi një instalim të mbështetur të Windows 10 është opsioni më i lehtë. Ai i lë të gjitha programet dhe cilësimet tuaja të paprekura, së bashku me skedarët e të dhënave lokale.

Një instalim i pastër ofron një garanci që nuk do të hasni ndonjë problem në lidhje me programet e papajtueshme ose drejtuesit e vjetëruar. Kompromisi është se kërkon riinstalimin dhe rikonfigurimin e të gjitha aplikacioneve tuaja, pastaj rivendosjen e skedarëve të të dhënave.

Një opsion i tretë, ai që preferoj, është përdorimi i një imazhi të pastër nga prodhuesi i kompjuterit, duke rivendosur një imazh të sistemit me të gjithë drejtuesit dhe shërbimet e duhura. Pasi të keni hequr çdo softuer të padëshiruar, mund të kryeni përditësimin.

Cilado strategji që zgjidhni, përgatituni për një kurbë mësimi dhe për të paktën një përçarje të vogël në rrjedhën tuaj normale të punës.