Pse Apple ndryshoi mendje për të Drejtën për Riparim

foto

Apple nuk ka një histori të mirë për sa i përket lejimit të klientëve të riparojnë pajisjet e tyre. Plus dekada e fundit ka parë që kompjuterët e Apple janë bërë në thelb të pamundur për përdoruesit për t’u shërbyer ose përmirësuar, dhe iPhone ka qenë gjithmonë një kuti e mbyllur. Pronarët aventurierë mund të ndjekin udhëzuesit nga iFixit për të provuar të bëjnë riparime vetë, por është një propozim i rrezikshëm. Mos harroni, ishte vetëm në fillim të këtij viti, kur zbuluam se zëvendësimi i ekranit në një iPhone 13 do të çaktivizonte Face ID. (Apple më vonë u kthye për këtë.)

Kështu që njoftimi i Apple në fillim të kësaj jave se do të fillonte shitjen e pjesëve dhe veglave drejtpërdrejt te konsumatorët dhe do të ofronte udhëzues riparimi ishte një surprizë e madhe dhe një veprim që u përshëndet menjëherë si një fitore nga aktivistët e së drejtës për riparim. “Një nga kundërshtarët më të dukshëm për të riparuar aksesin është ndryshimi i kursit,” tha Nathan Proctor, një drejtor i lartë i fushatës për të Drejtën për Riparim në Grupet Kërkimore të Interesit Publik (PIRG). “Lëvizja e Apple tregon se ajo që avokatët e riparimit kanë kërkuar ishte gjithmonë e mundur.” iFixit ishte po aq i kënaqur, duke thënë se lëvizja është “pikërisht gjëja e duhur që Apple duhet të bëjë”.

Të dy grupet kundërshtuan deklaratat e tyre duke vënë në dukje disa kapje. PIRG thotë se planet e Apple nuk ishin aq gjithëpërfshirëse sa legjislacioni i së drejtës për riparim që po diskutohej në më shumë se dy duzina shtete, ndërsa iFixit dëshiron të “analizojë kushtet ligjore dhe të testojë programin” përpara se të thotë se sa kredi e Apple meriton. Por pavarësisht, ajo është ende një fytyrë kryesore. Pra, çfarë e çoi Apple në këtë lëvizje?

Proctor i tha Engadget në një shkëmbim emaili se ai mendon se “presioni i kombinuar nga konsumatorët, rregullatorët dhe aksionarët ka ndryshuar mendimin e Apple”. Por ai ishte gjithashtu i shpejtë për të vënë në dukje se kishte presion që vinte nga brenda vetë Apple. “Ne pamë nga disa emaile të zbuluara nga viti 2019 se shumë brenda Apple nuk donin kurrë të ishin armiqësorë për të riparuar në mënyrat që Apple ka qenë ndonjëherë,” tha ai. Ju ndoshta keni parë që [bashkëthemeluesi i Apple, Steve] Wozniak i thirri praktikat, por emailet e zbuluara tregojnë shqetësim të brendshëm se po bënin gjënë e gabuar.”

Apple ka bërë disa filma të tjerë kohët e fundit që tregojnë se shqyrtimi dhe mbikëqyrja e mundshme e qeverisë mund të nxisë ndryshimin në kompani. Në vitin 2020, Apple më në fund i lejoi përdoruesit të vendosin aplikacione të ndryshme të shfletuesit dhe email-it si parazgjedhje në iPhone dhe iPad dhe Siri është bërë më i zgjuar për të mësuar preferencat tuaja për aplikacione të ndryshme muzikore kur i kërkoni të luajë melodi.

Ndërsa ka të ngjarë që Apple të mendojë për presionin e qeverisë, ky ndryshim mund të jetë gjithashtu pjesë e kompanisë që dëgjon përdoruesit e saj dhe korrigjon disa gabime që ka bërë gjatë pesë viteve të fundit apo më shumë. Merrni MacBook Pro të ri, ndoshta “mea culpa” më të madhe që Apple ka ofruar ndonjëherë: Kompania e ktheu trendin e saj për të ndjekur me çdo kusht dizajnin e hollë dhe të lehtë dhe në vend të kësaj i bëri MacBook Pro 14 dhe 16 inç më të trashë dhe më të rëndë. se paraardhësit e tyre. Kompania shtoi gjithashtu porte të pasme që kishte hequr më parë, vrau Touch Bar-in e papëlqyer dhe në përgjithësi bëri një laptop që e bënte të dukej sikur po dëgjonin reagimet e konsumatorëve. E njëjta gjë mund të thuhet për programin e ri të riparimit të shtëpisë.

Lëvizja e Apple këtë javë mund të shihet gjithashtu si një zgjatje e një programi që kompania filloi vitin e kaluar, kur filloi të ofrojë pjesë dhe trajnime për dyqanet e riparimit të palëve të treta që plotësonin kualifikimet e Apple. Natyrisht, kjo nuk është njësoj si ta bësh të lehtë për këdo që të bëjë riparime, por hapja e aksesit do të thotë se peizazhi i riparimit për produktet Apple ka ndryshuar ndjeshëm në vitet e fundit.

Sado i madh të jetë një ndryshim ky plan i ri, megjithatë, Proctor dhe PIRG e shohin këtë si hapin e parë, diçka që Apple do t’i duhet të vazhdojë dhe zgjerojë për të ofruar vërtet atë që aktivistët e të drejtës për riparim mendojnë se konsumatorët meritojnë. “Unë mendoj se Right to Repair e di se çfarë dëshiron dhe do të jetë vërtet e vështirë të na bindë që të kënaqemi me diçka më pak se një treg i hapur për riparime,” tha Proctor. “Nëse ata do ta kishin bërë këtë hap vite më parë, ndoshta do të duhej të rregulloheshim, por ne e kemi momentin dhe do të fuqizojmë riparimin sa më shumë që të mundemi. Unë mendoj se shumica e ligjvënësve pajtohen: kjo është vetëm një kompani dhe një program i kufizuar. Dyshemeja u ngrit, por ne ende nuk jemi afër tavanit.”

iFixit ka një pikëpamje të ngjashme për situatën. “[Apple] ishte pionier i baterive të ngjitura dhe vidave të pronarit, dhe tani ata po hedhin hapat e parë në rrugën e kthimit drejt produkteve afatgjatë dhe të riparueshme. iFixit beson se një botë e qëndrueshme dhe e riparueshme e teknologjisë është e mundur dhe shpreson që Apple të ndjekë këtë angazhim për të përmirësuar riparueshmërinë e tyre.”

Sa i përket asaj që do të vijë, duket sikur Apple është e përkushtuar ta bëjë këtë vetëm një hap të parë. Kompania tha se opsionet e riparimit fillimisht do të fokusoheshin në modulet e riparuara zakonisht në iPhone 12 dhe 13, si ekrani, bateria dhe kamerat, por thotë se më shumë opsione do të vijnë vitin e ardhshëm. Ne nuk e dimë nëse Apple do t’u japë ndonjëherë aktivistëve të së drejtës për të riparuar gjithçka që ata duan. Duket e pamundur që Apple të bëjë një iPhone ku thjesht mund ta hapni dhe të hidhni një bateri të re, si telefonat e vjetër.

Apple shpesh mund të jetë një mikpritës për pjesën tjetër të industrisë – thjesht shikoni se sa shpejt prodhuesit e tjerë të telefonave i hoqën foletë e kufjeve. Pra, është e mundur që të shohim disa kompani të tjera të mëdha elektronike të konsumit të bëjnë lëvizje të ngjashme. “Unë mendoj se kompani të tjera do të ndjekin,” tha Proctor. Ai gjithashtu vuri në dukje se Google sapo kishte lëshuar një softuer që lejon një ekran zëvendësues në Pixel 6 të kalibrohet siç duhet për të punuar me sensorin e gjurmëve të gishtave në ekran. Ne shohim shumë ndryshime në punë dhe shpresojmë se mund të vendosim një bazë të re [për] akses në riparim.” Nëse kjo ndodh, ne ka të ngjarë të kujtojmë fytyrën e Apple si një katalizator për këto ndryshime – duke supozuar se kompania ndjek qëndrimin e saj të ri dhe e bën më të lehtë për pronarët të riparojnë një shumëllojshmëri më të gjerë të produkteve të saj.