Raporti thotë se portet MacBook Pro USB-C nuk mbështesin karikimin e shpejtë

foto

Një raport sot me sa duket i përgjigjet një pyetjeje të hapur në lidhje me portet USB-C MacBook Pro: nëse ato mbështesin apo jo standardin e ri USB PD 3.1 EPR të nevojshëm për karikim të shpejtë.

Fatkeqësisht lajmi nuk është i mirë. Ndërsa ekziston një specifikim që mbështet tensionet më të larta të nevojshme, modelet e reja 16 inç MacBook Pro nuk e mbështesin atë…

Ne dje përshkruam sfondin e kësaj.

Kur u krijuan standardet USB-C, ekzistonte një standard specifik për karikimin, i njohur si USB-C Power Delivery (PD). Kjo lejoi që energjia të jepet përmes kabllove USB-C deri në 100W.

Ishte mirë në atë kohë, por me laptopë me fuqi më të madhe gjatë rrugës, nevojitej më shumë energji. Një standard i ri u zhvillua për të mbështetur furnizimin me energji deri në 240W, dhe Apple ishte i rëndësishëm në drejtimin e kësaj. Ky standard i ri është i njohur si USB PD 3.1 Gama e Fuqisë së Zgjeruar (EPR). Kjo jep deri në 48V në 5A, duke mbështetur çdo gjë deri në 240W.

Ngarkuesi i ri 16 inç i MacBook Pro i Apple përdor standardin e ri USB PD 3.1 EPR, dhe është-me sa shoh-ngarkuesi i parë në treg që e ka bërë këtë. Zbatimi i Apple është i kufizuar në 28v.

Modeli 14 inç nuk ndikohet pasi ngarkuesi është 96W, pra nën maksimumin 100W.

Një postim i Reddit nga inxhinieri USB-C Benson Leung vuri në dukje se ende nuk ka një kabllo USB-C në USB-C që mbështet EPR, kështu që karikimi i shpejtë është i disponueshëm vetëm përmes portës së re MagSafe 3.

Apple ishte e rëndësishme në propozimin e niveleve të reja të tensionit 28V, 36V dhe 48V për grupet e punës të USB, kështu që do të kishte kuptim që ata po planifikonin të lëshonin zbatimin e parë.

Ende nuk ka një kabllo C-to-C të vlerësuar në nivelet EPR. Apple po përdor disa kabllo të pronarit për MagSafe.

Sidoqoftë, Jason Snell thotë se mungesa e një kablli të përshtatshëm nuk është çështja e vetme.

Në modelet 16 inç-të gjitha vijnë me një përshtatës 140W-mund të bëni karikim ultra të shpejtë vetëm përmes MagSafe. Ndërsa ekziston një specifikim i ri që lejon nivele shumë më të larta të furnizimit me energji mbi portet USB, portet Thunderbolt 4/USB 4 në MacBook Pro nuk e mbështesin atë. Ju akoma mund të karikoni përmes atyre porteve, natyrisht-jo vetëm me shpejtësinë më të lartë.

Snell nuk tregon një burim për këtë informacion, por nuk ka gjasa të bëjë një deklaratë kaq përfundimtare pa fakte të forta.

Shpjegimi i mundshëm është se standardi EPR është shumë i ri, kështu që asnjë furnizues nuk ka bërë ende porte USB-C që e përfshijnë atë-ose, të paktën, jo në vëllimet që Apple ka nevojë. Disa madje shprehën befasi që Apple kishte arritur ta përfshinte atë në portin e ri MagSafe. Fakti i fundit shpjegohet me faktin se kompania kishte një udhë të brendshme në zhvillimin e standardit, kështu që ishte në gjendje të krijonte një kabllo pronësore të pajtueshme.