Rrjedhjet e kujtesës po gjymtojnë M1 MacBook Pro tim – dhe unë nuk jam vetëm

foto

Që kur shkrova këtë kolonë, disa lexues të Macworld kanë kontaktuar me çështje të ngjashme në M1 MacBooks.

Për 10 muajt e fundit, unë kam përdorur një M1 MacBook Pro 13 inç të furnizuar nga punëdhënësi im. Shumica e ditëve është i mrekullueshëm, me jetëgjatësi të jashtëzakonshme të baterisë dhe shpejtësi të shkëlqyera, dhe është një përmirësim i përgjithshëm masiv në krahasim me modelin tim të mëparshëm të 2016-ës.

Por disa ditë është pothuajse e pamundur të arrihet diçka. Më shumë se çdo Mac që kam në pronësi, ky MacBook përjeton rregullisht ngrirje, përplasje dhe rinisje që shpesh duket se lidhen me çështjet e kujtesës. Ka qenë pothuajse e pamundur të përcaktosh një model, por supozova se ishte diçka e instaluar në makinën time nga kompania ime. Pasi lexova raporte të shumta këtë javë për çështje të ngjashme, nuk jam aq i sigurt.

Kur Gregory McFadden postoi në Twitter se Qendra e Kontrollit po përdorte 26 GB nga 64 GB RAM në MacBook Pro të tij të ri, pamja e ekranit dukej shumë e njohur. Ndërsa Qendra e Kontrollit nuk hante kurrë aq shumë RAM për mua, unë vërej rregullisht pika kur përdor Safari dhe Photoshop Elements dhe kam parë probleme më sporadike me Mail dhe aplikacione të tjera. Ndonjëherë problemet shkaktojnë ngadalësime që zgjidhen vetë brenda pak minutash, herë të tjera makina ime bllokohet dhe detyron ta rifillojë.

Tani e mbaj të hapur Monitorin e Aktivitetit ndërsa punoj dhe është e rrallë që monitori i presionit të kujtesës të mos jetë i verdhë ose i kuq. Ashtu si shumica e përdoruesve të Mac, prirem të mbaj disa aplikacione të papunë në sfond—Mail, Music, Safari, Outlook, Word, etj.—por me M1 MacBook, shpesh më duhet të heq aplikacionet për të çliruar kujtesën e aplikacioneve. Mbyllja e skedave Safari është një detyrë e rregullt e nevojshme për të çliruar memorien dhe për të mbajtur pajisjen time të funksionojë pa probleme.

Kjo është jashtëzakonisht e ngjashme me çështjet e MacBook Pro dhe Monterey që kam lexuar këtë javë – përveç se unë jam ende duke drejtuar Big Sur. Kjo më bën të besoj se është një problem më i madh që nuk ishte raportuar aq gjerësisht deri më tani. Ndoshta kjo është për shkak se zhvilluesit priren të jenë më të vetëdijshëm për gjëra të tilla ose përkeqësohet nga RAM-i shtesë në MacBook Pro të ri, por numri i njerëzve që e përjetojnë këtë problem duket se po rritet. Dhe shpresoj se Apple po i kushton vëmendje.