Si të rimarrin një tastierë në një Mac

foto

Thuaj se je një përdorues Mac që sapo ka marrë një tastierë të re fantastike, por ajo ka një plan urbanistik të Windows. Ose dëshironi të përdorni të njëjtën tastierë me pajisjet Windows dhe Mac. Ose jeni mësuar me një plan urbanistik specifik, dhe tani kujtesa juaj e muskujve është e gjitha e gabuar.

Dallimet më të mëdha midis Mac dhe PC Windows janë në tastet modifikues të rreshtit të poshtëm. Kompjuterët Windows kanë Ctrl, Win dhe Alt, ndërsa Mac-ët kanë Control, Option dhe Command. macOS harton automatikisht opsionin Alt në Option dhe Win to Command. Por Windows përdor tastin Control për shumicën e shkurtoreve për të cilat Mac-at përdorin tastin Command, që do të thotë që duhet të mbani mend të kopjoni/ngjitni duke përdorur pinkie-n tuaj në një kompjuter dhe duke përdorur gishtin tuaj tregues në një tjetër. Kush e dëshiron këtë?

Ju mund të përpiqeni të rilidhni trurin tuaj – dhe ka diçka për të thënë për neuroplasticitetin – ose mund të ripërcaktoni tastierën tuaj në mënyrë që modifikuesit të jenë aty ku gishtat tuaj duan të jenë.

Nëse keni një tastierë mekanike të zbukuruar, ajo mund të vijë me softuer për t’ju lejuar të rimarrëni tastet në nivelin e harduerit. Ose tastiera juaj mund të ketë një ndërprerës Mac / Windows që kthen pozicionet e modifikuesve. Por ju mund të rimarrë çdo tastierë, duke përfshirë atë në MacBook tuaj, me disa mjete macOS falas.

foto

Nëse thjesht dëshironi t’i vendosni çelësat e modifikuesve aty ku presin gishtat tuaj, mund ta bëni këtë brenda macOS.

Nëse jeni duke përdorur macOS Ventura:

Hapni Cilësimet e sistemit, shkoni te Tastiera dhe zgjidhni Shkurtoret e tastierës…
Shtypni butonat e modifikuesit në fund të panelit të majtë të menysë.
Zgjidhni tastierën tuaj nga menyja rënëse.
Nëse jeni duke përdorur macOS Monterey:

Hapni Preferencat e Sistemit dhe zgjidhni Tastiera.
Shtypni butonin Modifier Keys … në të djathtën e poshtme
Zgjidhni tastierën tuaj nga menyja rënëse.
Këtu mund të ndërroni vendndodhjet e tasteve Caps Lock, Control, Option, Command dhe Function (ose Globe). Në tastierën e integruar të MacBook-it tim, unë e përdor këtë për të vendosur tastin e komandës aty ku shkon zakonisht Caps Lock, pasi aty e vendos në tastierat e mia të tjera. Në tastierën time të jashtme, unë kam ndryshuar tashmë Caps Lock në Control në firmware, kështu që e përdor këtë mjet për të ndërruar Control dhe Command, i cili vendos gjithashtu Command në tastin Caps Lock në atë tastierë.

Po, kjo është e çuditshme. Por jo aq e çuditshme sa kushtimi i një çelësi gjigant në rreshtin e shtëpisë Caps Lock.

foto

Për modifikime më komplekse ose për të ripërpunuar çelësat e tjerë, mund të përdorni një program falas të quajtur Karabiner Elements. Karabiner mund të caktojë pothuajse çdo kod kyç për çdo çelës, si dhe të kryejë modifikime më komplekse. Unë e përdor atë për të ndërruar tastet Backspace dhe backslash në tastierën e brendshme të MacBook-it tim që të përputhet me tastierën time të jashtme dhe të ndërroj Komandat dhe Kontrollin në tastierën time të jashtme në vend të mjetit të integruar.

Megjithatë, Karabiner mund të bëjë shumë më tepër sesa thjesht të shkëmbejë pozicionet kryesore. Mund të ndryshoni funksionet e tasteve të funksionit, të caktoni çelësat kryesorë për të nisur programe specifike ose të dërgoni kode të shumta kyçe me një çelës – duke e kthyer Caps Lock në Cmd + Control + Option + Shift, për shembull. Mund t’i bëni çelësat të bëjnë një gjë kur preken dhe një tjetër kur mbahen, të përdorin tastierën për të kontrolluar kursorin e miut dhe më shumë. Dhe mund të caktoni sjellje të ndryshme në tastierë të ndryshme.

foto

Mënyra më e lehtë për të ngatërruar modifikimet komplekse duke përdorur Karabiner është të shkarkoni disa që përdoruesit e tjerë kanë paraqitur. Ju gjithashtu mund të shkruani tuajin në një skedar JSON, por kjo është shumë jashtë qëllimit të këtij artikulli. Edhe GUI-ja e uebit që është krijuar për ta bërë më të lehtë nuk është saktësisht miqësore për fillestarët.

Një fjalë kujdes: sigurohuni që të mos zhyteni dy herë. Nuk mund ta kuptoja pse çelësat e mi të komandës dhe kontrollit nuk u këmbyen derisa kuptova se kisha vendosur të njëjtin shkëmbim si në macOS ashtu edhe në Karabiner Elements. Për të parafrazuar Mitch Hedberg: Unë ripërpunova një hartë; ishte kthyer në normalitet.

Unë vetë mezi e kam gërvishtur sipërfaqen e Karabiner Elements. Megjithëse preferenca ime është ende për tastierat ku mund të bëni të gjitha sa më sipër në firmware, Karabiner funksionon në çdo tastierë të vjetër dhe kjo është arsyeja pse është e mrekullueshme.