You.com dëshiron të ribëjë motorin e kërkimit

foto

Kërkimi i Google organizon mënyrën se si miliarda njerëz mendojnë për faktet dhe të dhënat, dhe për vite me radhë, ai është organizuar rreth një parimi të quajtur “një përgjigje e vërtetë”: ideja që shumica e njerëzve kërkojnë diçka që përgjigjet më së miri nga një fragment faktik i përmbledhur. Por kjo nuk është mënyra e vetme që njerëzit mund të lundrojnë në ueb dhe sot, një kompani e quajtur You.com po provon diçka ndryshe: një motor kërkimi i ndërtuar rreth renditjes dhe krahasimit të rezultateve.

You.com, i themeluar nga dy ish-punonjës të Salesforce, do të hapet sot në beta publike dhe do të njoftojë një raund financimi prej 20 milionë dollarësh të udhëhequr nga CEO i Salesforce, Marc Benioff. Shërbimi braktis listën lineare të lidhjeve që do të gjeni në shumicën e motorëve të kërkimit me qëllime të përgjithshme, duke zgjedhur një rrjet përgjigjesh të organizuar sipas burimit. Burimet përfshijnë kategori të përgjithshme si “rezultatet në ueb” dhe “lajmet”, por edhe sajte specifike si StackOverflow, Wikipedia, Twitter, Amazon, LinkedIn dhe faqet individuale të lajmeve si The New York Times.

Në krye të këtij ndryshimi organizativ, veçoria e madhe diferencuese e You.com është se i lejon njerëzit të ndikojnë se cilat burime shohin. Ju mund të “votoni pro” dhe “kundër” kategori specifike, kështu që kur kryeni kërkime, do të shihni burimet e preferuara në fillim, kërkimet neutrale më pas dhe burimet me votim kundër të fundit.

Për shembull, kur kërkova për “Seksionin 230” në versionin beta të para-lansimit të You.com, ai ishte i paracaktuar të shfaqte së pari një kuti me “rezultatet e internetit” të përgjithshme, duke përfshirë lidhjet me Universitetin Cornell dhe Fondacionin Elektronik Kufitar. Por unë gjithashtu mund të zgjedh të shoh diçka si një fragment Wikipedia ose një seri rezultatesh në Reddit. Kategoritë ndikohen gjithashtu nga konteksti i kërkimit tuaj. Nëse do të kërkoja “Moonfall” do të favorizonte një kuti “What to Watch” me fuqi nga IMDb për filmin e ardhshëm të Roland Emmerich, ndërsa kërkimi i “faturës së infrastrukturës” i jepte përparësi një rrjeti të përgjithshëm lajmesh dhe mbulimi mediatik nga shumë media të ndryshme.

Disa nga këto kërkime – si Seksioni 230 – përfundimisht nxjerrin rezultate mjaft të ngjashme me Google. Por ndërfaqja inkurajon kërkimin nëpër një sërë burimesh në vend që të klikoni një ose dy lidhjet e para. Ai gjithashtu përfshin mjete interesante për raste të veçanta përdorimi. Për shembull, kërkimi i “for loop javascript”, do të mbledhë listat e faqeve të referencës në Google, por You.com do të shfaqë fragmente sintaksore aktuale të tekstit të thjeshtë nga burime si W3Schools që mund t’i kopjoni dhe ngjitni lehtësisht.

You.com nuk është i optimizuar për t’iu përgjigjur pyetjeve bazë siç është Google, veçanërisht për pyetjet që kërkojnë të hamendësohet se çfarë duan njerëzit në vend të asaj që shkruan fjalë për fjalë. Është shumë më e gatshme për të inkurajuar klikimin në faqet e tjera – nëse dëshironi “aktorin që luan Sherlock Holmes”, You.com do të japë lidhje me listat ndërsa Google do t’ju japë një rrjet yjesh filmash. Ai nuk përfshin veçori të vogla si ofrimi i përgjigjeve në shiritin e kërkimit.

Dhe You.com në përgjithësi është më keq në drejtimin e syrit tuaj drejt informacionit më të rëndësishëm. Nëse nuk jeni mësuar të lexoni nga afër tekstin e rezultateve të kërkimit, ai duket dërrmues dhe disi i rrëmujshëm. Kam përdorur vetëm një version desktop të versionit beta të paralançimit, i cili duket sikur duhet të përjetohet, por nuk është domosdoshmërisht vendi ku shumica e njerëzve duan të kërkojnë në ueb.

Por shërbimi duket shumë më i sinqertë në lidhje me kufizimet e veta sesa Google. Fragmentet e tekstit të Google janë padyshim tipari më i keq i platformës, duke dhënë një ndjenjë të rreme autoriteti ndaj informacionit të pasaktë ose fyes ose madje duke përmbledhur një përgjigje të saktë në një mënyrë të rrezikshme të gabuar. (Zbulimi i plotë: Unë munda ta gjeja atë lidhjen e fundit vetëm përmes Google, ku e mora duke gjurmuar “copëzën e sekuestrimit të Google”, ndërsa You.com ofronte informacione të përgjithshme rreth fragmenteve dhe konfiskimeve.) You.com ofron një “Fakte të shpejta” kuti për pyetje si “distanca nga Toka në Hënë”, por është dorëzuar së bashku me një mori rezultatesh të tjera.

You.com është shumë afër të qenit një motor për përdoruesit e fuqisë së kërkimit në ueb, të cilët pëlqejnë të krahasojnë burime të shumta informacioni. Ende i mungojnë veçoritë kryesore si kërkimi brenda një diapazoni të kufizuar datash, diçka që bashkëthemeluesi dhe CEO Richard Socher thotë se do të vijë më vonë dhe nuk është aq i gjithanshëm sa Google. (Klikimi i ikonës së Hartave të beta-së së mbyllur në fakt thjesht ju drejton te Google Maps.) Por kjo është pjesë e apelit – Socher e përshkruan me arsye You.com si kërkimin “shbërthues” nga një perandori ueb-i i stilit Google.

Çuditërisht, kompania nuk e bën këtë hap shumë mirë në njoftimin e saj të nisjes. Ai e përshkruan sistemin e tij si “përmbledhje e rezultateve nga i gjithë rrjeti”, i cili ndihet pothuajse saktësisht i prapambetur. Socher thotë se fraza i referohet grupimit të rezultateve të You.com sipas burimit, por në krahasim me Google, praktikisht nuk përmban përmbledhje të qartë editoriale të informacionit.

Ashtu si DuckDuckGo, Brave Search dhe shërbime të tjera që përpiqen të heqin dorë nga dominimi dërrmues i Google në kërkim, You.com thekson idenë se është më private dhe më pak e gjurmuar. Nuk mbështetet nga reklama dhe lidhet me produkte të panumërta lidhëse siç është Google, dhe ekziston një modalitet i fshehtë që You.com thotë se fsheh adresën tuaj IP. Ndër të tjera, ai premton se nuk do të synojë kurrë reklama të personalizuara te përdoruesit. Shërbimi, për fat të keq, nuk ka ende një model biznesi, kështu që nuk është e qartë se çfarë lloj kompromisesh të tjera mund të duhet të bëjë në të ardhmen.

You.com ndoshta nuk do t’u tërheqë të gjithëve, por po ofron një grup karakteristikash interesante dhe mjaft unike. Është një nga motorët e rrallë të kërkimit jo-specifik për subjektet që shmang të ndihet si një version më parimor, por praktikisht inferior i Google – duke inkurajuar të menduarit për ueb-in si një rrjet aktual uebsajtesh, jo thjesht si një kuti përgjigjesh.