Sony do të pushojë nga puna 900 punonjës të PlayStation

Sony thotë se do të pushojë nga puna rreth 900 punonjës të divizionit të saj PlayStation, një reduktim i numrit global të punonjësve prej rreth 8 për qind. Pushimet nga Sony do të ndikojnë në një shumëllojshmëri të studiove të saj PlayStation, duke përfshirë Insomniac Games, Naughty Dog, Guerrilla Games dhe Firesprite. Pushimet nga Sony janë më të fundit në një valë që ka ndikuar në industrinë e lojërave dhe teknologjisë gjatë vitit 2024.

foto

“Ne kemi marrë vendimin jashtëzakonisht të vështirë për të shpallur planin tonë për të filluar një reduktim të numrit tonë të përgjithshëm të punonjësve në nivel global me rreth 8 për qind ose rreth 900 persona, duke iu nënshtruar ligjeve lokale dhe proceseve të konsultimit,” thotë shefi i PlayStation, Jim Ryan. “Punonjësit në të gjithë globin, përfshirë studiot tona, janë të ndikuar.”

foto

Disa studio të PlayStation janë prekur, me Sony që mbyll Studion e saj në Londër në MB, e cila zhvilloi lojëra PlayStation VR. Studio Firesprite e Sony, e cila gjithashtu është e prekur, është studioja britanike që qëndron pas lojës Horizon Call of the Mountain të PlayStation VR. Sony zbuloi javën e kaluar se po punon për mbështetjen e PSVR 2 për PC.

Në një shënim të veçantë , Hermen Hulst, kreu i PlayStation Studios, konfirmoi se studiot me bazë në SHBA si Insomniac Games dhe Naughty Dog janë gjithashtu të prekura, së bashku me studion Guerrilla të Sony me bazë në Holandë. Në përgjithësi, punonjësit në të gjithë Amerikën, Japoninë dhe rajonet EMEA dhe APAC do të ndikohen.

“Pas shqyrtimit të kujdesshëm dhe shumë diskutimeve të lidershipit gjatë disa muajve, është bërë e qartë se duhen bërë ndryshime për të vazhduar rritjen e biznesit dhe zhvillimin e kompanisë,” thotë Ryan në një email të brendshëm për punonjësit e PlayStation. “Duhet të tërhiqemi, të shikojmë biznesin tonë në mënyrë holistike dhe të ecim përpara duke u fokusuar në qëndrueshmërinë afatgjatë të kompanisë dhe duke ofruar përvojat më të mira të mundshme për komunitetin tonë.”

Pushimet vijnë vetëm disa ditë pasi Sony humbi objektivin e shitjeve të PS5, gjë që çoi në rënien e çmimit të aksioneve të Sony me 10 miliardë dollarë. Ndërsa perspektiva e PS5 nuk ishte ajo që priste Sony, analistët vunë në dukje gjithashtu një marzh të ulët të lojërave afër dekadës – duke sugjeruar se kostoja e krijimit të lojërave po zvogëlon margjinat e lojrave të Sony.

Presidenti i Sony, Hiroki Totoki diskutoi gjithashtu mundësinë për të rritur lojërat PlayStation në PC në fillim të këtij muaji, dhe duket se Sony po hedh më shumë burime në përpjekjet e saj për PC dhe celularë. “Shpërndarja dhe ruajtja e përvojave sociale, online – duke i lejuar lojtarët e PlayStation të eksplorojnë botët tona në mënyra të ndryshme – si dhe lançimi i lojërave në pajisje shtesë si PC dhe Mobile, kërkon një qasje të ndryshme dhe burime të ndryshme,” thotë Hulst.

Industria e lojërave është goditur nga valë pushimesh nga puna kohët e fundit dhe lojërat e shkëlqyera të vitit 2023 u errësuan nga një re e errët pushimesh nga puna . Microsoft pushoi nga puna 1,900 punonjës të Activision Blizzard dhe Xbox muajin e kaluar, rreth 8 përqind e divizionit të përgjithshëm të Microsoft Gaming. Unity gjithashtu pushoi 25 për qind të fuqisë punëtore muajin e kaluar dhe Discord pushoi 17 për qind të punonjësve të saj.

Këtu është shënimi i plotë nga Ryan:

Ekipi,

Është e rëndësishme t’ju ofrojmë përditësime rreth biznesit sa më shpesh të jetë e mundur. Sot po shkruaj me një lajm të hidhur. Nëpërmjet diskutimeve gjatë muajve të fundit rreth peizazhit ekonomik në zhvillim, ndryshimeve në mënyrën se si ne zhvillojmë, shpërndajmë dhe lançojmë produktet dhe duke u siguruar që organizata jonë të jetë gati për të ardhmen në këtë industri që ndryshon me shpejtësi, ne kemi arritur në përfundimin se vendimet e vështira janë bërë të pashmangshme. Ekipi drejtues dhe unë morëm vendimin tepër të vështirë për të ristrukturuar operacionet, i cili për fat të keq përfshin një reduktim të fuqisë sonë punëtore duke ndikuar tek individë shumë të talentuar që kanë kontribuar në suksesin tonë.

Pas shqyrtimit të kujdesshëm dhe shumë diskutimeve të lidershipit gjatë disa muajve, është bërë e qartë se duhen bërë ndryshime për të vazhduar rritjen e biznesit dhe zhvillimin e kompanisë. Na u desh të tërhiqemi, të shikonim biznesin tonë në mënyrë holistike dhe të ecnim përpara duke u fokusuar në qëndrueshmërinë afatgjatë të kompanisë dhe duke ofruar përvojat më të mira të mundshme për komunitetin tonë. Qëllimi është të thjeshtojmë burimet tona për të siguruar suksesin tonë të vazhdueshëm dhe aftësinë për të ofruar përvoja që lojtarët dhe krijuesit kanë pritur nga ne.

Dua të jem sa më transparent me ju, partnerët tanë dhe komunitetin tonë për atë që do të thotë kjo:

Ne parashikojmë reduktimin e numrit tonë të punonjësve me rreth 900 njerëz, ose rreth 8% të fuqisë sonë aktuale të punës

Do të ketë ndikim për punonjësit në të gjitha rajonet e SIE – Amerika, EMEA, Japonia dhe APAC

Disa PlayStation Studio janë prekur

E di që marrja e këtij lajmi do të jetë e vështirë dhe shqetësuese dhe ju po pyesni se çfarë do të thotë kjo për ju. Afatet kohore dhe procedurat për mënyrën se si i qasemi kësaj do të ndryshojnë në bazë të vendndodhjes suaj për shkak të ligjeve dhe rregulloreve lokale.

Për ata prej jush në SHBA, të gjithë punonjësit e prekur do të njoftohen sot.

Në MB propozohet:

Studio në Londër e PlayStation Studios do të mbyllet në tërësi;

Se do të ketë ulje në studio Firesprite;

Dhe se do të ketë reduktime në funksione të ndryshme në SIE në MB.

Ndryshimet e propozuara nënkuptojnë që ne do të hyjmë në një periudhë konsultimi kolektiv përpara se të merret ndonjë vendim përfundimtar. Të gjithë punonjësit që janë pjesë e konsultimit kolektiv do të njoftohen sot për hapat e ardhshëm.

Në Japoni, ne do të zbatojmë një program tjetër për mbështetjen e karrierës. Detajet do të komunikohen veçmas.

Në vende të tjera, ne do të fillojmë bisedat me ata që janë potencialisht në rrezik ose të ndikuar si rezultat i këtij kursi veprimi të propozuar.

Për ata që do të largohen nga SIE: Ju po largoheni nga kjo kompani me respektin dhe vlerësimin tonë më të thellë për të gjitha përpjekjet tuaja gjatë mandatit tuaj.

Për ata që do të qëndrojnë në SIE: Ne do t’u themi lamtumirë miqve dhe kolegëve që i vlerësojmë gjatë këtij procesi dhe kjo do të jetë e dhimbshme. Elasticiteti, ndjeshmëria dhe përshtatshmëria juaj do të jenë kritike në javët dhe muajt në vijim.

Kjo nuk do të jetë e lehtë dhe jam i vetëdijshëm për ndikimin që do të ketë në mirëqenien. Punonjësit e prekur do të marrin mbështetje, duke përfshirë përfitimet e largimit nga puna. Ndërsa këto janë kohë sfiduese, kjo nuk është tregues i mungesës së forcës së kompanisë sonë, markës sonë ose industrisë sonë. Qëllimi ynë është të mbetemi të shkathët dhe të adaptueshëm dhe të vazhdojmë të fokusohemi në ofrimin e përvojave më të mira të mundshme të lojërave tani dhe në të ardhmen.

Faleminderit për mirëkuptimin gjatë kësaj periudhe të vështirë. Ju lutemi jini të sjellshëm me veten dhe me njëri-tjetrin.