SpaceX lëshon satelitët Starlink pas përmirësimit të antenave të përdoruesve

foto

SpaceX vendosi me sukses 53 satelitë të tjerë Starlink më 13 nëntor në nisjen e parë të dedikuar për plejadën me brez të gjerë në dy muaj.

Një Falcon 9 që mbante grupin e tij të fundit të satelitëve Starlink u ngrit nga Kepi Canaveral në Florida në orën 7:19 të mëngjesit në Lindje, një ditë pasi u fshi për shkak të motit të keq.

Të gjithë satelitët u vendosën me sukses në orbitën e ulët të Tokës, ku ata do të bashkohen me pjesën tjetër të konstelacionit Starlink, sipas SpaceX.

Faza e parë e ripërdorshme e Falcon 9 u ul gjithashtu në anijen drone të SpaceX pasi përfundoi me sukses fluturimin e saj të nëntë.

Përveç nisjes së katër misioneve të tjera Starlink, përforcuesi u përdor për misionet e SpaceX’s Crew Demo-2, ANASIS-11, CRS-21 dhe Transporter-1.

Misioni i fundit i SpaceX shënoi lëshimin e 25-të të një rakete Falcon 9 në 2021. Shumë prej këtyre misioneve kanë vendosur satelitë me brez të gjerë Starlink për plejadën që po zgjerohet me shpejtësi.

Deri më sot, SpaceX ka lëshuar më shumë se 1800 satelitë Starlink për të ndërtuar mbulim global.

Misioni i tij i fundit i dedikuar nisjes Starlink u ngrit nga Baza e Forcave Hapësinore Vandenberg në Kaliforni më 13 shtator, duke vendosur 51 satelitë në orbitë polare.

Starlink po u shërben rreth 140,000 përdoruesve në 20 vende, sipas një prezantimi të SpaceX të paraqitur në Komisionin Federal të Komunikimeve më 10 nëntor, rreth 40,000 më shumë nga ajo që raportoi në gusht.

Ai tha se kishte marrë më shumë se 750,000 “porosi/depozita globalisht” për shërbimin.

Sidoqoftë, mungesat e silikonit të lidhura me pandeminë kanë vonuar prodhimin dhe kanë ndikuar në aftësinë e tij për të përmbushur porositë.

Antenat kanë qenë një pengesë kryesore për kompaninë pasi i subvencionon shumë ato për të inkurajuar adoptimin.

Më 10 nëntor, FCC miratoi një antenë të re Starlink për të cilën SpaceX ka thënë se do të ishte më e lirë për t’u prodhuar, megjithëse ajo vazhdon t’i ngarkojë klientët 499 dollarë për pajisjen e nevojshme për t’u lidhur me shërbimet e Starlink.

Pjata e re drejtkëndore është gjithashtu më e hollë dhe më e lehtë se paraardhësi i saj rrethor.

Përdoruesit beta të Starlink kanë përdorur një terminal përdoruesi rrethor 23 inç të gjerë dhe 16 paund për më shumë se një vit ku ofrohen shërbimet me brez të gjerë. Ata tani kanë mundësinë të blejnë një pjatë 12 inç të gjerë dhe 19 inç të gjatë, që peshon 16 paund.

Diametri i gjerësisë 12 inç përputhet gjithashtu me diametrin e antenave që Amazon po zhvillon për konstelacionin e tij të planifikuar Project Kuiper.

Sidoqoftë, Projekti Kuiper mbetet shumë prapa vendosjes operacionale të Starlink. Amazon tha më 1 nëntor se planifikon të lëshojë dy satelitë prototipe të Projektit Kuiper për qëllime testimi deri në tremujorin e katërt të 2022.

CEO i SpaceX, Elon Musk, i tha Kongresit Botëror të Mobile më 29 qershor se kushton më shumë se 1000 dollarë për të ndërtuar antenat e saj dhe se synon ta reduktojë këtë në rreth 250 ose 300 dollarë.

Duke folur në Simpoziumin e Hapësirës më 24 gusht, presidentja dhe shefi operativ i SpaceX Gwynne Shotwell tha se kompania po synonte të zvogëlonte koston e bërjes së terminaleve të përdoruesve përgjysmë përpara fundit të vitit 2021, “dhe atëherë ne mendojmë se do të jemi në gjendje të prerë atë në gjysmë përsëri.”