Stacioni Ndërkombëtar Hapësinor lëshon raketa për të shmangur një pjesë të satelitit të shkatërruar kinez

foto

Stacioni Ndërkombëtar i Hapësirës kreu një djegie të shkurtër të motorit të mërkurën për të shmangur goditjen e mundshme të një pjese të mbeturinave hapësinore.

Në orën 2315 të Moskës (2015 UTC), shtytësit në automjetin transportues të ngarkesave Progress MS-18 të Rusisë, i cili është ankoruar në ISS, qëlluan për 361 sekonda për të kryer një shtytje të vogël, tha Roscosmos.

Agjencia konfirmoi në Twitter se kishte kryer me sukses ndryshimin dhe se ISS tani është i sigurt nga një fragment i satelitit të motit të Kinës Fengyun-1C që po lëvizte pranë.

Rreziku i shkaktuar nga mbeturinat ishte shumë i ulët; Shrapneli pritej të vinte rreth 600 metra larg laboratorit orbital nëse nuk do të bëhej zhvendosje. Thënë kjo, ndoshta është më mirë që këto gjëra të mos i lihen rastësisë. Djegia e rriti lartësinë e stacionit me 1240 metra, duke e vendosur atë 420.72 kilometra nga Toka tani.

Fengyun-1C, i lëshuar në vitin 1999, u hodh në erë në mënyrë të diskutueshme në 2007 nga një raketë si pjesë e një testi anti-satelitor të kryer nga qeveria kineze. Predha e copëtoi anijen në rreth 3000 fragmente, duke ndotur edhe më tej orbitën e Tokës.

Për fat të mirë, lëvizja e përkohshme e ISS nuk preku asnjë nga astronautët në bord dhe as nuk do të shqetësojë ekuipazhin e ardhshëm që arrin në një kapsulë SpaceX Crew Dragon. Nautët e NASA-s Raja “Grinder” Chari, veterani i ISS Tom Marshburn, specialistja bërthamore Kayla Barron dhe Matthias Maurer i ESA-së pritet të nisen për në stacion nga Qendra Hapësinore Kennedy e NASA-s në Florida në 2103 ET më 11 nëntor (0203 UTC të nesërmen ).