Syzet e mençura të Facebook dhe Apple dalin së shpejti

foto

Shefi i Facebook Mark Zuckerberg pret që produktet e gjigantit të mediave sociale do ta shohin përfundimisht kompaninë e konsideruar si një “biznes metaverse” i fokusuar në ndihmën e njerëzve që marrin pjesë në botën virtuale, ndërsa Tim Cook i Apple ka lënë të kuptohet se ai e sheh realitetin e shtuar si gjënë tjetër të madhe në teknologji.

Mosha e syzeve të mençur është në prag, ose kështu mendoni Facebook dhe Apple, që të dyja pritet të lansojnë pajisje në të ardhmen e afërt, duke vënë bast para serioze se kjo nuk është vetëm një modë tjetër.

Konsumatorët në të gjithë botën tashmë shpenzojnë dhjetëra miliarda dollarë në vit në teknologji të veshshme, veçanërisht veshje dore, por përpjekjet e mëparshme për të lëshuar syze të zgjuara kanë përfunduar në zhgënjim.

Në të ardhmen e afërt, ne do të shohim shumë kompani që përpiqen të hyjnë në këtë treg, duke përmirësuar potencialisht specifikimet ekzistuese ose duke lansuar linja produktesh krejtësisht të reja.

Si pajisje të veshshme, syzet inteligjente mund të ofrojnë një sërë karakteristikash, nga ato vizuale – përfshirë ekranet transparente me kokë dhe realitet të shtuar (AR) – deri tek audio, duke i lidhur bartësit me ndihmësit e zërit.

Qëllimi afatgjatë si për Facebook ashtu edhe për Apple është të lansojnë pajisje që ofrojnë një mbivendosje të gjeneruar në mënyrë digjitale AR të mbivendosur në të gjithë botën që përdoruesi mund të shohë.

Syzet e para inteligjente të Facebook do të lansohen këtë vit, sipas Mark Zuckerberg, megjithëse një datë specifike ende nuk është shpallur nga kompania.

Në janar, shefi ekzekutiv i kompanisë tha se “ishte ende duke punuar në disa nga teknologjitë themelore për t’i mbështetur ato – dhe produkti përfundimtar është ende disa vite larg”.

“Këtë vit ne jemi të ngazëllyer për të dhënë një paraqitje të parë të asaj që do të jetë kur lëshojmë palën tonë të parë të syzeve të zgjuar,” shtoi ai, të prodhuar me markat premium të syzeve Ray-Ban dhe Luxottica.

Në një thirrje më të fundit për të ardhurat, ai tha se syzet e Facebook “ju lejojnë të bëni disa gjëra mjaft të pastra”, por sugjeroi se ato ishin vetëm një gur në rrugën drejt “syzeve të plota të realitetit të shtuar”.

Qëllimi përfundimtar sipas Zuckerberg ishte “të ndihmojë në ndërtimin e metaverse”, një koncept i shpikur në romanin shkencor të vitit 1992, Snow Crash, për të përshkruar një lloj versioni tre-dimensional të realitetit virtual të internetit.