Teleskopi Hapësinor James Webb i NASA-s do të përballet me ’29 ditë në buzë’ pas nisjes

foto

Teleskopi më i ri hapësinor i NASA-s do të përballet me 29 ditë “pikëlluese” pas nisjes, ndërsa do të bëjë rrugën e tij drejt një destinacioni në hapësirën e thellë, gati 1 milion milje (1.6 milion km) nga Toka, thotë agjencia në një video të re në YouTube.

Videoja e quajtur “29 Days on the Edge” u publikua të hënën (18 tetor). Ai fokusohet në udhëtimin dhe 50 vendosjet e pritshme që Teleskopi Hapësinor James Webb do t’i nënshtrohet pas nisjes së tij të pritshme më 18 dhjetor.

Teleskopi ka qenë shumë i vonuar gjatë viteve për shkak të sfidave të teknologjisë, pandemisë së koronavirusit dhe çështjeve të tjera. Dhe do të ketë pengesa të rëndësishme për t’u kapërcyer edhe pas nisjes.

“Ne kemi 300 artikuj dështimi me një pikë të vetme dhe të gjithë duhet të funksionojnë siç duhet. Kur je një milion milje larg Tokës, nuk mund të dërgosh dikë për ta rregulluar atë,” thotë drejtori i programit të Webb, Greg Robinson në video.

Pasi Webb ta kalojë atë provë, ai do të fillojë të bëjë vëzhgime që mund të transformojnë kuptimin tonë për kozmosin. Shkencëtarët do të përdorin teleskopin për të mësuar më shumë rreth ditëve të para të universit dhe për të hetuar atmosferat dhe natyrën e ekzoplaneteve të largëta, ndër detyrat e tjera, kanë thënë zyrtarët e NASA-s.

Videoja e re nëntë minutëshe fokusohet në pengesat e shumta teknologjike që Webb duhet të kapërcejë. Për shembull, pasqyra e saj prej 21,3 këmbësh (6,5 metra) është ndërtuar për t’u “palosur si origami”, siç vërehet në video, sepse pasqyra duhet të përshtatet brenda pjesës së ngarkesës së raketës së saj Arianespace Ariane 5 gjatë lëshimit. Shpalosja do të duhet të ndodhë në hapësirë, larg ndihmës së drejtpërdrejtë njerëzore.

Ariane 5 duhet ta bëjë punën e tij më 18 dhjetor, natyrisht. Dhe shtytësit e vetë Webb-it duhet të funksionojnë gjithashtu siç duhet – veçanërisht rreth 12 orë pas ngritjes, kur pritet të ndizen dhe ta dërgojnë Webb-in drejt destinacionit të tij në hapësirën e thellë. Ndërsa Webb bën atë udhëtim, ai do të shtyhet nga era diellore, ose rryma e vazhdueshme e grimcave që vijnë nga dielli, kështu që teleskopi do të shpalos një “skedë të shkurtuar” për stabilitet.

Një nga gjërat më të mëdha që Webb do të duhet të shpalosë është një grup kompleks mbrojtjeje dielli në madhësinë e fushës së tenisit, i cili ka 140 mekanizma lëshimi, 70 montime mentesha, 400 rrotulla, 90 kabllo dhe 8 motorë vendosjeje, susta dhe ingranazhe mbajtëse, thotë NASA në video. Të gjithë këta artikuj do të duhet të funksionojnë siç duhet për të shpalosur mburojën e diellit në mënyrë që Webb të mund të bëjë punën e tij shkencore.

Por NASA pohon se vitet e saj të trajnimit dhe menaxhimit të projektit do të ndihmojnë Webb me këtë grup kompleks operacionesh. “Ato dy javë pas nisjes do të jenë si Super Bowl-i ynë, Kupa e Botës – ju zgjidhni analogjinë”, thotë Amy Lo, zëvendësdrejtoresha e Webb për inxhinierinë e automjeteve, në video. “Vitet e stërvitjes zbresin në këto momente”.