Testuar shpejtësia e karikimit të iPhone 13

foto

Cila është shpejtësia e karikimit të iPhone 13? Dhe a ka rëndësi cilin ngarkues po përdorni?

Ne tashmë i dimë numrat e jetës së baterisë iPhone 13, por cilat janë shpejtësitë aktuale të karikimit? Ne kemi të gjithë për iPhone të rreshtuar për këtë test – iPhone 13 mini, 13, 13 Pro dhe Pro Max – dhe bëjmë një karikim të plotë nga një bateri plotësisht e shkarkuar në 100%.

Shtë interesante që ndryshimet në shpejtësitë aktuale të karikimit nuk janë aq të mëdha sa mund të prisni, dhe Pro Max ngarkohet po aq shpejt sa të gjithë të tjerët që kanë madhësi shumë më të vogla të baterisë.

Çuditërisht, shpejtësia e karikimit të iPhone 13 u ngadalësua në mënyrë të konsiderueshme deri në fund dhe në fakt na u desh më e gjatë për të karikuar, por ne do të mendonim se kjo ishte për shkak të një parregullsie, dhe do të përsërisë testin për të konfirmuar rezultatet e atij modeli të veçantë, kështu që e merrni atë me një kokërr kripë.

Po, ndërsa ngarkoni iPhone tuaj, shpejtësia e karikimit zvogëlohet ndërsa i afrohet një ngarkimi të plotë. Apple ka vendosur kufij në mënyrë që shpejtësia e karikimit të ulet kur të arrini nivele të caktuara të baterisë.

Për shembull, ju merrni shpejtësinë maksimale të karikimit 18W-20W vetëm derisa të arrini nivelin e baterisë rreth 50%. Nga atje e tutje, iPhone juaj do të kufizojë hyrjen e energjisë në rreth 14W, dhe kjo do të zgjasë derisa të arrini nivelin e baterisë rreth 70%. Pastaj, do të bjerë më tej në vetëm rreth 9W derisa të arrini nivelin 80%. Së fundi, nga ajo pikë dhe derisa të arrini një karikim të plotë, bateria do të mbushet me ritme 5W. Kur të arrini pikët përfundimtare të përqindjes, ajo mund të bjerë edhe më tej në të ashtuquajturat shpejtësi të ngarkimit të pikave.

E gjithë kjo është bërë për të mbrojtur shëndetin e baterisë në afat të gjatë. Knowledgeshtë e njohur se stresi më i madh i baterisë ndodh në ato nivele përfundimtare të karikimit. Disa pastrues të baterive do të rekomandojnë karikimin e baterisë tuaj në rreth 80% nëse doni ta mbani atë të shëndetshëm për kohën më të gjatë.

Apple ka prezantuar karikimin me valë magnetik MagSafe në serinë iPhone 12 në vitin 2020, dhe ka përfitimin që iPhone të kapet fort me një karikues pa tel dhe ta përdorë atë në mënyrë më efektive, plus ju merrni shpejtësi deri në 15W, më të larta se shpejtësitë 7.5W ne dikur merrnim ngarkues të zakonshëm pa tel Qi.

Sidoqoftë, ndërsa ju do të mendoni se kjo do të thotë që MagSafe ngarkon dy herë më shpejt, nuk është vërtet kështu.

Në testimin tonë, duke përdorur ngarkuesin Apple MagSafe, u deshën rreth 2 orë e 45 minuta për të karikuar plotësisht një iPhone, dhe kjo është një orë e plotë më shumë sesa me tullat e karikimit 20W të Apple dhe një tel. Por ai numër vërtet varet nga ajo tullë e ngarkimit me të cilën lidhni karikuesin tuaj MagSafe. Teste të tjera kanë treguar se përdorimi i ngarkuesve 30W të Anker të lidhur me MagSafe rezultoi me shpejtësi më të madhe dhe një karikues i plotë u arrit në 2 orë e 15 minuta.

Dhe në krahasim me një ngarkues standard Qi 7.5W, që kërkon rreth 3 orë dhe 15 minuta për një karikim të plotë, kështu që është e sigurt të thuhet se nuk është aq shumë një ndryshim (30 minuta më shumë në krahasim me MagSafe me 20W të Apple).

A duhet të blini një karikues MagSafe për iPhone tuaj 13 / Pro / Max? Po, nëse ju pëlqen komoditeti dhe goditja magnetike, por mos prisni një ngarkesë super të shpejtë që mund të sugjerojë numri 15W.