USB-IF, edhe një herë, po përpiqet të logojë rrugën e tij nga konfuzioni USB-C

foto

Vetëm në pak vite, porta USB-C ka kaluar nga foshnjëria në kudo. Përveç disa përjashtimeve, është porti kryesor i karikimit, të dhënave dhe ekranit për pothuajse të gjithë telefonat, tabletët dhe laptopët modernë. Bashkimi Evropian madje ka propozuar ta bëjë atë të detyrueshëm në të gjitha pajisjet.

Problemi është se lidhësi USB-C ka qenë gjithmonë i lidhur por i ndarë nga specifikimet e tjera në protokollin USB. Kabllot USB-C mund të përdorin shpejtësi 2.0 ose 3.2, mund të mbështesin fuqi të shumëfishta të karikimit, mund të kenë ose të mos kenë mbështetje Thunderbolt, madje edhe kabllot Thunderbolt mund të jenë ose “aktiv” ose “pasiv”. Lidhësi është i njëjtë, por aftësitë nuk janë.

Grupi që qëndron prapa USB-IF ka marrë gjithmonë një qasje praktike ndaj këtij problemi, duke zgjedhur ta zgjidhë atë jo me mandate nga lart poshtë, por me certifikim dhe logot opsionale. Sot, grupi njoftoi një seri të re logosh (PDF) që synojnë të çmitizojnë standardet USB-C 2.1 dhe USB Power Delivery (USB-PD) 3.1 që u njoftuan në fillim të këtij viti. Ndër rregullimet e tjera, logot e reja përbëjnë mbështetje për USB 4, si dhe një rritje të fuqisë maksimale të karikimit USB-PD, nga maksimumi i vjetër prej 100 W deri në një maksimum të ri prej 240 W.

Logot e reja përbëjnë shpejtësinë dhe normën e karikimit, dhe versione të ndryshme mund të përdoren në paketimin e pajisjeve, si dhe vetë kabllot dhe portat. Zakonisht, meqenëse përdorimi i këtyre logove nuk është i detyrueshëm, mund të prisni që miratimi i tyre të goditet dhe të humbasë. Por blerja e aksesorëve të certifikuar me USB-IF dhe të etiketuar nga shitësit me reputacion është ende ndoshta mënyra më e lehtë për të shmangur falsifikimet dhe për të përfunduar me kabllo dhe ngarkues që bëjnë atë që thonë ata.