Gabe Newell, njeriu pas Steam, është duke punuar në një ndërfaqe tru-kompjuter

foto

Gabe Newell, një nga bashkëthemeluesit e Valve – kompania magjepsëse e lojërave pa hierarki që qëndron pas gjithçkaje, nga tregu i lojërave Steam deri te ekskluziviteti i Half-Life – ka vite që punon në heshtje në një ndërfaqe truri-kompjuter (BCI.)

foto

Dhe tani, shumë kohë përpara se të ketë rënë ndonjë aluzion i Half-Life 3, duket sikur sipërmarrja e tij BCI po del nga fshehtësia.

foto

Siç vuri në dukje një përdorues me sy shqiponjë në faqen e njohur më parë si Twitter në fillim të javës, faqja e internetit për konkurrentin e Newell’s Neuralink, Starfish Neuroscience, është përditësuar për të pasqyruar produktet e saj të ardhshme.

“Gaben ka qenë padyshim mjaft i zënë,” tha me tallje tweeter-i, punonjësi i realitetit dhe entuziast Brad Lynch.

Duke ndjekur në vend, Shkence.info detajoi përpjekjet e fshehta të BCI të Newell, të cilat datojnë që nga viti 2019 kur ai përfshiu emrin. Mbi një vit pas përfshirjes në fjalë, ai filloi të fliste për rastet e përdorimit të lojërave për çipat e trurit, të cilat siç e kemi parë me pacientin e parë njerëzor të Neuralink janë vërtet jashtëzakonisht të lezetshme .

Newell, i cili është president dhe bashkëthemelues i kompanisë mëmë të Steam, Valve, ka promovuar gjithashtu rastet e tjera të përdorimit të teknologjisë, shumë më tepër fantastiko-shkencore – duke përfshirë, siç i tha ai një stacioni lajmesh në Zelandën e Re në vitin 2021, aftësinë për të redaktuar ndjenjat e dikujt.

“Aty ku bëhet e çuditshme është kur kush je bëhet i modifikueshëm përmes një BCI,” i tha Newell Zelandës së Re 1 . “Aftësia jonë për të krijuar përvoja në trurin e njerëzve, të cilat nuk ndërmjetësohen nga pajisjet e tyre periferike të mishit, do të jetë më e mirë se sa është e mundur.”

Në atë kohë, Gaben po punonte në zhvillimin e një kufje BCI , megjithëse tani duket se Starfish, ashtu si konkurrenti i saj i themeluar nga Elon Musk, është i interesuar për implantet e trurit “minimalisht invazive”. Përtej kësaj, ne ende nuk dimë shumë për atë që do të përfshijë teknologjia – megjithëse uebsajti i Starfish përfshin një foto të asaj që duket të jetë çipi i trurit të tij me porosi, i cili është shumë më i vogël se implanti i madh i Neuralink me madhësi monedhe.

Përveç nxjerrjes së fshehtë të përpjekjes së tij BCI, miliarderi i famshëm i izoluar është përfshirë edhe në një padi antitrust duke pretenduar se Steam në thelb po drejton një monopol në lojërat e PC dhe kërkon tarifa të tepruara në proces. Në nëntor 2023, kërkesa e tij për të dëshmuar nga distanca për padinë për shqetësimet e COVID-19 u refuzua dhe ai u detyrua të paraqitej personalisht para gjykatës së shtetit të Uashingtonit.

Ai gjithashtu, siç raportoi blogu i jahteve Luxury Launches në shkurt, shiti megajahtin e tij prej 220 këmbësh, të cilin e kishte shndërruar në një spital të lëvizshëm gjatë fillimit të pandemisë.

Kanë qenë padyshim disa muaj interesant për Gaben – megjithëse duke pasur parasysh që avokatët po mbledhin shenja për padinë e grupit kundër Steam, ai mund të ketë nevojë për ndihmë për të mbledhur para për Starfish sapo të fillojnë të paguhen pagesat.