Krimbat e Marsit? Fotoja e re e roverit zbulon formacionin e vogël, të veçantë të shkëmbit

foto

Vetëm muajin e kaluar, zbulime dhe arritje të shumta janë arritur në Mars. Roveri Perseverance i NASA-s ishte në gjendje të operonte vetë për herë të parë, helikopteri Ingenuity kaloi 1 milje fluturim në planetin e kuq dhe sonda InSight krijoi një hartë të brendshme të shumë shtresave të Marsit, e para për çdo planet tjetër përveç Tokës! Gjithashtu janë dërguar qindra imazhe të reja nga këta robotë, duke shfaqur imazhe të mrekullueshme të sipërfaqes shkëmbore të Marsit dhe kodrave të rrokullisura.

 Fotografia e mësipërme tregon shkëmbinjtë nga një distancë, dhe madje edhe këtu, pamja e tyre unike është e lehtë për tu dalluar (pavarësisht se i gjithë formacioni ishte vetëm centimetra në madhësi totale). Ky formacion dallohet qartë nga pluhuri dhe mbeturinat e zakonshme të shkëmbinjve që gjenden gjerësisht në sipërfaqen e Marsit. Duke hedhur një vështrim të shpejtë në figurë, do të ishte e lehtë të ngatërroni shkëmbinjtë me gjarpërinjtë ose krimbat.

Duke parë formacionin shkëmbor në një imazh shumë më të afërt, detajet e tij të shkëlqyera janë në ekran të plotë. Ajo ka një formë vërtet unike, vrima të vogla në të gjithë trupin e saj të vogël dhe një strukturë shumë të ashpër. Shkëmbi i ngjashëm me krimbat u zbulua nga Curiosity në Kraterin Gale të Marsit, i cili është vendi ku jeton mali Mount Sharp. NASA beson se është e përbërë nga materiali në planet që mund të përballojë erozionin e ashpër ndaj të cilit janë prekur shumë shkëmbinj të tjerë, gjë që është veçanërisht mbresëlënëse duke pasur parasysh pluhurin dhe erën e fortë për të cilën është e njohur zona e Kraterit Gale.