Shikoni meteorët e hershëm Perseid që ndriçojnë natën

foto

Topat e zjarrit shkrepin nëpër qiellin e errët të natës në këtë pamje të NASA -s të shiut vjetor të meteorit Perseid.

Videoja, e kapur brenda natës më 3-4 gusht, tregon “yje që gjuajnë” ose shkëmbinj të vegjël hapësinorë që digjen në atmosferë në pamje të Rrjetit të Kamerave të Gjithë qiellit të NASA-s.

Rrjeti All-Sky Fireball përfshin 17 kamera në të gjithë Shtetet e Bashkuara që skanojnë qiellin për meteorë. Qëllimi i tij është të ndihmojë në mbrojtjen e anijeve kozmike, të cilat mund të jenë të prekshme nga shpimet nga shkëmbinjtë me shpejtësi të lartë që hyjnë në atmosferën e Tokës.

Shiu meteor Perseid, i cili arrin kulmin çdo gusht, është fajësuar për vdekjen e satelitit Evropian Olympus-1 në 1993. Një brez më vonë, Universiteti Perëndimor i Kanadasë në Londër, Ontario është ndër universitetet që përpiqen të modelojnë dushin për sigurinë e anijeve kozmike.

“Duke monitoruar dhe modeluar, ne mund t’u bëjmë të ditur operatorëve satelitorë se po vjen një shpërthim shiu meteorësh dhe se ata duhet të orientojnë anijen e tyre kozmike në mënyrë që të minimizojnë zonën e seksionit kryq në lidhje me drejtimin ku po lëvizin meteorët,” Western Profesori Peter Brown, i cili kryen kërkime në lidhje me meteorët duke përdorur një rrjet kamerash dhe radarësh kanadezë të drejtuar nga universiteti, tha në një deklaratë.

Perseidët ndodhin kur Toka bie në rrjedhën e lënë nga kometa Swift-Tuttle, e cila viziton sistemin e brendshëm diellor çdo 133 vjet. (Hera e fundit ishte në 1992, kështu që nuk do të kthehet përsëri deri në 2125 nëse parashikimet mbahen.)

Këtë vit, kulmi i Perseidëve arrin brenda natës të enjten (12 gusht), kur hëna është një hënë e hollë në qiell. Ndërsa numri i Perseidëve do të jetë mesatar, qielli i errët është ideal për të parë dushin – një shfaqje që është e famshme për prodhimin e topave të zjarrit si ajo që NASA kapi në fillim të muajit. Eksperti i meteorëve të NASA-s Bill Cooke ka thënë se shikuesit mund të presin të shohin deri në 100 meteorë Perseid në orë nga vende të errëta të qiellit.

Meteorët duket se burojnë nga yjësia Perseus – disi pranë Dipper Big ose Ursa Major në qiell. Thënë kështu, yjet që gjuajnë janë relativisht të lehtë për tu dalluar pothuajse kudo në qiell dhe ndonjëherë ndodhin aq shpesh sa një herë në disa minuta.

Për të parë shfaqjen, astronomët zakonisht ju rekomandojnë të dilni jashtë rreth orës 2 të mëngjesit me kohën lokale, të sillni një karrige me lëndinë dhe një triko kundër çdo ftohjeje të mëngjesit të hershëm dhe të pushoni. Nuk nevojiten pajisje speciale; vetëm sytë tuaj të zhveshur do t’ju tregojnë meteorët.

Ndërsa Perseidët hyjnë në atmosferë me 60 milje (60 km) në sekondë-afërsisht 30 herë më shpejt se një avion luftarak F-35, tha Western-meteorët me madhësi milimetrike lëshojnë dritë ndërsa përplasen me molekulat e ajrit. Kjo është për shkak të grimcave të ngarkuara, të njohura si elektrone, që shkëputen nga atomet atmosferikë të Tokës gjatë përplasjeve, tha Western.

“Duhet vetëm një moment i shkurtër para se atomet të kapin një elektron dhe të lëshojnë dritë, e cila është kur mund të shihni një gjurmë të ndezur në qiell,” tha Denis Vida, drejtuesi i projektit të Rrjetit Meteor Global, në të njëjtën deklaratë. Rrjeti përfshin më shumë se 450 kamera video meteorësh të organizuara nga profesionistë dhe astronomë amatorë në 23 vende.

Hulumtimi i ardhshëm për astronomët meteorë përfshin ndërtimin e modeleve më të mira parashikuese të shiut të meteorëve bazuar në vëzhgimet e reja nga rrjeti dhe grupe të tjera të kamerave, vuri në dukje Western.

VIDEO