SpaceX ka pajisur përforcuesin e parë Starship të klasit orbital me flatra

foto

Në harkun e dy ditëve, SpaceX ka pajisur përforcuesin e parë të klasës orbitale të Starship Super Heavy me katër flatra, e ka vendosur raketën në lartësinë e saj të plotë dhe ka filluar procesin e instalimit të deri në 29 motorë Raptor.

Si pjesë e asaj që CEO Elon Musk e ka përshkruar si një “Starbase Surge”, SpaceX thuhet se ka dërguar qindra punonjës të vendosur normalisht në Kaliforni, Florida dhe Teksasin Qendror në Boca Chica. Atje, SpaceX ka punuar për muaj për të ndërtuar platformën e parë të lëshimit orbital të Starship dhe anijen dhe përforcuesin e parë të klasës orbitale dhe të përgatisë të tre për një fluturim inaugurues sa më shpejt të jetë e mundur. Fillimisht e planifikuar të ndodhte jo më vonë se korrik 2021, objektivi jashtëzakonisht ambicioz i Musk erdhi dhe u largua, por SpaceX duket se është në rrugën e duhur drejt një “synimi për Hënën; miss; bien në mesin e yjeve ”pasi të gjitha pjesët e debutimit orbital të Starship fillojnë të bashkohen.

Në ditët e fundit, është bërë shumë e qartë se SpaceX ka të ngjarë të lëvizë më shpejt sesa prisnin edhe ndjekësit e tij më optimistë.

Në harkun e dy ditëve, SpaceX ka pajisur përforcuesin e parë të klasës orbitale të Starship Super Heavy me katër fije rrjeti të madhësisë së makinës, e ka vendosur raketën në lartësinë e saj të plotë dhe ka filluar procesin e instalimit të deri në 29 motorë Raptor.

Si pjesë e asaj që CEO Elon Musk e ka përshkruar si një “Starbase Surge”, SpaceX thuhet se ka dërguar qindra punonjës të vendosur normalisht në Kaliforni, Florida dhe Teksasin Qendror në Boca Chica. Atje, SpaceX ka punuar për muaj për të ndërtuar platformën e parë të lëshimit orbital të Starship dhe anijen dhe forcuesin e parë të klasës orbitale dhe të përgatisë të tre për një fluturim inaugurues sa më shpejt të jetë e mundur. Fillimisht e planifikuar të ndodhte jo më vonë se korrik 2021, objektivi jashtëzakonisht ambicioz i Musk erdhi dhe u largua, por SpaceX duket se është në rrugën e duhur drejt një “synimi për Hënën; miss; bien në mesin e yjeve ”pasi të gjitha pjesët e debutimit orbital të Starship fillojnë të bashkohen.

Në ditët e fundit, është bërë shumë e qartë se SpaceX ka të ngjarë të lëvizë më shpejt sesa prisnin edhe ndjekësit e tij më optimistë.

Më 30 korrik, pas më pak se dy ditësh asambleje, grumbullimi i rezervuarit të metanit (i sipërm) i Super Heavy Booster 4 – 13 unaza dhe i gjatë 25 ~ (85 këmbë) u hodh për pak kohë nga ‘gjiri i lartë’ i Boca Chica i SpaceX. ‘Disa orë më vonë, rezervuari përforcues u hodh përsëri dhe teknikët e SpaceX filluan instalimin e katër fineve të rrjetit prej çeliku të madhësisë së makinës. Një ditë e gjysmë më vonë, të katër finat u instaluan.

Ndryshe nga finat e famshme të rrjetit të titanit në përforcuesit Falcon, finat e Super Heavy janë ndërtuar prej çeliku të salduar (shumë më të rënda, por më të lira) dhe nuk janë të dizajnuara për tu tërhequr, që do të thotë se ato do të mbeten në konfigurimin e tyre të vendosur në çdo kohë. Ndërsa lejojnë gjithashtu një dizajn shumë më të thjeshtë, finet e rrjetit fiks (por të rrotullueshëm) të B4 gjithashtu do ta bëjnë atë në mënyrë dramatike më të lehtë për të kapur përforcues Super Heavy – siç ka thënë Elon Musk është plani – në fins e tyre të rrjetit duke përdorur një kullë gjigante me krahë.

Pothuajse menjëherë pas instalimit të pendës së fundit të rrjetit, SpaceX e zhvendosi rezervuarin e oksigjenit të lëngshëm të Super Heavy B4 në një stendë të optimizuar për transport dhe e grumbulloi rezervuarin e metanit të sapoformuar në majë të raketës, duke e rritur atë në 65 milionë funta të plota ( ~ 215 ft) lartësi. Pas grumbullimit, i duhet një ekip saldatorësh të SpaceX të paktën disa orë për të bashkuar dy seksionet përforcuese të çelikut në një raketë monolitike.

Në të njëjtën kohë kur teknikët po punonin për të përfunduar kornizën ajrore të Booster 4, SpaceX pranoi shpërndarjen e jo më pak se pesë motorëve Raptor, duke rritur numrin e përgjithshëm të motorëve të dorëzuar në pesë ditët e fundit në të paktën 18 – përfshirë dy variante Raptor Vacuum për Starship S20 .

Në një shenjë të ritmit të jashtëzakonshëm që po punon SpaceX, ekipet filluan të instalojnë motorët Raptor në Booster 4 para se të dy gjysmat e tij të ishin ngjitur plotësisht së bashku. Brenda disa orësh, jo më pak se 12 motorë Raptor Boost (RB) janë hedhur nga një nga tre çadrat e fabrikës së SpaceX në Boca Chica dhe janë rreshtuar për instalim në Super Heavy të parë të vlefshëm për fluturim. Duke kërkuar gjithsej 29 motorë, nuk është e pabesueshme që SpaceX po përpiqet të vesh plotësisht Booster 4 me të gjithë Raptors e tij para se të rrokulliset raketën në rrugën drejt tabelës orbitale të lëshimit.

Sipas Elon Musk, SpaceX mund të përpiqet të instalojë përforcuesin Super Heavy në montimin/tryezën e nisjes (të integruar vetëm disa ditë më parë) qysh në “~ e martë” dhe kompania tashmë është paraqitur për mbylljen e rrugëve të lidhura me transportin të hënën pasdite.